Vijesti

Vesna: Za hranu sam dužna više od 200 eura, mirovina mi je 420 eura

Stopa rizika od siromaštva starijih od 65 godina u Hrvatskoj je u porastu – ove godine iznosi 34,8 posto. Umirovljenici su – uglavnom siromašni, a situacija postaje gora kad žive sami i kad su žene.

Objavljeno

|

Žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju 20 posto manju mirovinu od muškaraca. Žive ispod granice siromaštva, pogotovo ako žive same. Priču o tri takve umirovljenice objavila je Nova TV.

Vesna Legac iz Stubičkih Toplica se zbog bolesti majke vratila iz Sjedinjenih Država. Iako ima dvije diplome, godinama je tražila stalan posao u Hrvatskoj. “Granica siromaštva je legalno ustanovljena na 600 eura za samce, a ja imam 420 eura. I još mi žele oduzeti 100 eura mjesečno za plaćanje zdravstvenog osiguranja kojeg već dva mjeseca nemam.”

Naime, Sjedinjene Države i Hrvatska nemaju ugovor o isplati mirovina pa Legac dobiva trećinu od onoga što bi bila njezina američka mirovina. U Hrvatsku se vratila kasnih devedesetih, ali kako nema evidentiranog radnog staža u Hrvatskoj, nema prava na redovno zdravstveno osiguranje.

“Od tada živim od te jedne trećine, ali mama mi je bila živa pa je ona imala penziju, zajedno smo mogle nešto. Od 2006. godine, kad je umrla, živim ispod granice siromaštva. Tako da sam gospođama na placu dužna za hranu preko 200 eura. To mi je grozno. Od kud da to platim?” U svojim osamdesetima, nema dovoljno novca ni za lijekove ni za dodatke prehrani.

Terezija o ljetovanju može samo sanjati

Umirovljenica Terezija Kroflin zbraja životne troškove. 37 godina bila je medicinska sestra odgajateljica. Sama živi i pažljivo prati svaki cent. “Ribu ne jedemo, kažu. Pa ne jedemo jer je jako skupa”, objašnjava. Da bi preživjela, dodatnih 120 eura zaradi čisteći dva stubišta. Mirovina joj je 660 eura, pa joj je neugodno žaliti se, ali ipak dodaje: “S penzionerima odem jedan dan na more, ali deset dana si ne bih mogla priuštiti.”

Dragici ostane 98 eura mjesečno

Dragica Vancaš (72) iz Darde prima 350 eura mirovine. Dodatno zarađuje za život vezući zlatovez. Bez njega se, objašnjava, ne bi mogla grijati.

“Moram, jer nemam od čega živjeti. Nisam gladna, dobijem od Crvenog križa, pučke kuhinje i Caritasa.” Ipak dodaje: “Ne mogu si priuštiti voće, sredstva za čišćenje, plin, režije su mi dosta velike.” Žali se da su cijene zlatoveza pale, a nakon što plati sve račune, ostane joj 98 eura.”

Vlada misli da je umirovljenicima – bolje

Stopa rizika od siromaštva starijih od 65 godina u Hrvatskoj je u porastu – ove godine iznosi 34,8 posto. “Po tumačenju Vlade i prema statistikama kojima se oni služe, oni će vam ustvrditi da to uopće nije tako, a istovremeno zaboravljaju, na primjer, da je većina starih siromašnih samaca. 60 posto svih samaca starijih od 65 godina u Hrvatskoj je siromašno. Dakle, većina je na rubu gladi”, rekla je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske za Nova TV.

Exit mobile version