Vrt

Vaša terasa treba krizanteme u loncima, kako ih odabrati i njegovati?

Krizanteme su donesene u Europu krajem 17. stoljeća i ubrzo su privukle pažnju Carla Linnaeusa, švedskog botaničara koji je razvio znanstveni sustav imenovanja biljaka. Smatrao je da je cvijet ove azijske biljke sličan našoj mediteranskoj krizantemi Chrysanthemum coronarium pa je i azijsku došljakinju svrstao u rod Chrysanthemum. Iako su kasnije dobile svoj vlastiti rod, tradiciji skloni vrtlari nisu prigrlili tu ‘znanstvenu novotariju’.

Objavljeno

|

Sezona je krizantema (Chrysanthemum sp.) pa su trgovački lanci počeli nuditi bezbroj boja i oblika raskošnih biljaka koje možemo kupiti u loncima. Kako smo već rekli, krizanteme u Hrvatskoj već duže vrijeme nisu namjensko cvijeće koje se samo nosi na groblja povodom Svih svetih, već su zauzele i vrtove čineći ih rascvjetalim i vibrantnim čak i dok zrakom lete prve pahulje snijega, a druge trajnice već su usnule zimski san.

Želite li svoj balkon, trijem ili vrt odmah ukrasiti obojanim oblacima krizantema, kupite biljke u punom cvatu. No ako želite što dužu cvatnju, primjerice u negrijanom stakleniku, konzervatoriju ili zimskom vrtu, birajte biljke s čvrsto zatvorenim pupoljcima na kojima je vidljivo tek ponešto boje. S vremenom će se pupoljci otvoriti, a cvjetanje će trajati duže.

Uvijek držite krizanteme na punom suncu. To potiče najbolje otvaranje cvjetova i razvoj boje. Redovito ih zalijevajte. To posebno vrijedi za biljke koje nećete posaditi u tlo, već ćete ih držati u posudama. Ako su tlo ili supstrat suhi, vrijeme je za zalijevanje. Nemojte dopustiti da biljke klonu. Kad krizantema u cvatu ostane bez vode, prestaje cvjetati. Iako to neće ubiti biljku, najčešće se možete pozdraviti s cvatom u trenutnoj sezoni.

Važno je izbjegavati zalijevanje lišća. Vodu treba usmjeriti u podnožje biljke pa zalijevati sve dok ne počne otjecati kroz rupe na dnu posude. Voda na lišću pogoduje razvoju gljivica, a to može narušiti izgled biljke.

I za kraj, nekoliko riječi o kulturološkom značenju krizantema. U viktorijanskoj Engleskoj krizanteme su se darovale kao izraz prijateljstva i dobrih želja. Budisti ih prinose kao žrtve zbog vjerovanja da posjeduju snažnu Yang energiju. U Kini se tradicionalno daruju starijim osobama jer simboliziraju dug život, kao i sreću u domu. U Japanu krizantema simbolizira cara i i povezanost s carskom obitelji zbog čega se nalazi u brojnim grbovima.

U Australiji su krizanteme tradicionalni cvijet za Majčin dan. U dobrom dijelu Europe, poput Austrije, Belgije i Hrvatske, donedavno su bile cvijeće za odavanje počasti umrlima, no dolaskom velikog broja kultivara koji variraju u visinama, oblicima i bojama cvjetova, postale su puno više od toga.

Exit mobile version