Prati nas

Povjerljivo

Tehnologija

Unuk na rubu nervnog sloma: ‘Babi zašteka Fejs pa si kupi novi mobitel’

Unuk iz Hrvatske podijelio je svoje iskustvo o uvođenju bake u svijet pametnih telefona i društvenih mreža. Od problema s wi-fi mrežom do urnebesnih situacija u kojima je baka preuzela administriranje grupe na Facebooku.

Objavljeno

|

Upoznajte Belu (72), simbol trajne ljubavi. Duboko zaronjena u dopisivanje s novootkrivenom ljubavi, dijeli dirljivu priču o romansi u kasnijim godinama. Priča o slučajnosti, emocijama i procvatu veze koja ne poznaje godine.
ilustracija: mj/mjevrijeme

Tehnologija je izazov i za mlade ljude, a kamoli neće biti za starije koji se prvi put u mirovini posvete proučavanju pametnih telefona i društvenih mreža. Na tom putu, brojne su prepreke, opisao je jedan hrvatski redditor, žaleći se kako ga je asistiranje baki u osvajanju Facebooka – iscrpilo.

Naime, baka želi sve i odmah, ali nema strpljenja za učenje novih stvari, a unuk pak gubi živce zbog bakinih ishitrenih odluka i očekivanja da će joj u svakom trenutku biti na raspolaganju. Pri tome, dodaje, baka nema 90 godina, već je prava “mladica” u dobi od 62 godine.

“Mrzim ljude zvati bumerima i općenito mislim da se taj izraz previše koristi, ali stvarno ne znam kako bih drugačije ovo opisao. Prije četiri godine moja je baba dobila svoj prvi pametni telefon. Naravno, pomagao sam joj sa svime time i pokušao je nešto naučiti da me ne bi trebala zvati svakih pola sata da joj nešto pokažem”, kaže ovaj redditor. Nažalost, sve je ostalo samo na pokušaju, dodaje.

Oglas

“Doslovno svaki put kad bih joj nešto pokazao, rekla bi da joj je to prekomplicirano za zapamtiti. Da, stvarno, prekomplicirano je povući prstom odozgo prema dolje i stisnuti na četiri zakrivljene crtice da bi uključila wi-fi, čak i nakon što joj to pokažem po sedmi put”, sarkastične su riječi koje svjedoče o unukovoj iritaciji. Potom se, dodaje, baka počela dopisivati s nekim “djedom”, no to je završilo neslavno.

“Frajer je valjda bio nekakav pukovnik iz američke vojske. Dopisivali su se tako da bi on u Google prevoditelju preveo engleski na hrvatski i onda poslao poruku na hrvatskom. Pomagao sam joj dešifrirati te poruke jer je prevoditelj bio ‘za kukumar’. Na kraju su se dogovorili da će on doći kod nje doma. Onda je odjednom ona cijelo vrijeme bila nadrndana, on nikad nije došao, a ona ne želi pričati o tome. Pretpostavljam da je bila nasamarena, ali nisam siguran”, opisuje ovaj unuk situaciju u kojoj često završe usamljene žene koje nepripremljene dobiju pristup društvenim mrežama.

Baka je, dodaje, vrlo aktivna u grupama na Facebooku koje okupljaju ljude njenih generacija. U jednoj je čak postala i administratorica. “Bar dvaput dnevno imaju adminske sastanke na kojima raspravljaju o tome koga će izbaciti iz grupe jer nije bio dovoljno aktivan, nije dovoljno lajkao ili poželio laku noć i slične gluposti. Ne samo to, nego ja ne smijem hodati po kući dok ona ima te sastanke.”

Ne može bez Facebooka

No sve je kulminiralo kad se odlučila tehnički nadograditi. “Sinoć se baba vratila kući s novim mobitelom. Razlog zašto je kupila novi mobitel je, kaže, taj što joj na starom ne radi dobro Fejs. Pokušao sam joj reći na koju stranu umeće punjač, ali opet je rekla da joj je to prekomplicirano.”

“Onda je iz kutijice izvukla nekakve slušalice i ja sam se pukao smijati kad sam ih vidio. Jedna strana slušalica bila je četiri puta kraća od druge, tako da joj je mikrofon kod uha. Ona me optužila da sam ljubomoran zato što ja takve nemam”, kaže unuk koji se poslušno bacio na kopiranje podataka i aplikacija sa starog u novi bakin mobitel.

“Najbolji trenutak u ta dva sata bio je kad je pokazala prstom na prednju kameru i pitala što je to. Krenem joj objašnjavati što je prednja kamera i čemu služi, ali me prekinula i izjavila da je to za nju prekomplicirano”, piše uznemireni redditor iz Hrvatske koji će, čini se, još dugo baki pomagati da se navikne na novu spravu. Imate li i vi sličnih iskustava? Pomažete li nekome oko tehnologije i je li tko pomagao vama?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.