Mozaik

Tri načina kako zadobiti više poštovanja od odraslog djeteta

Kako izgraditi uzajamno poštovanje s odraslim djetetom? Psiholog Jeffrey Bernstein otkriva tri ključne strategije koje roditeljima pomažu da slušaju bez nametanja, postavljaju granice s empatijom i budu primjer onoga što žele vidjeti u odnosu s djetetom.

Objavljeno

|

Često čujemo da poštovanje valja zaslužiti. No, malo tko to misli kada se radi o djeci. Od odrasle djece nekako očekujemo da nas poštuju samo zato što smo im roditelji. Ali čak i u odnosu roditelja i odraslog djeteta, poštovanje se mora razvijati. Psiholog Jeffrey Bernstein za Psychology Today opisao je tri ključne strategije za roditelje koje će potaknuti poštovanje i jačanje odnosa s odraslim djetetom.

Slušajte prije nego što počnete davati savjete

Lako je brzopleto upasti u zamku davanja savjeta ili rješenja, posebno kad vidite da se vaše odraslo dijete bori s nekim problemom. Međutim, neželjeni savjeti mogu djelovati kao nametanje kontrole i omalovažavanje. U takvoj situaciji vaše dijete stječe dojam da ga ne doživljavate odraslim i da ga zapravo ne vidite. S druge strane, ako ga saslušate i date mu do znanja da razumijete što vam govori, stvarate temelje za uzajamno poštovanje.

Na primjer, ako vam dijete kaže da će dati otkaz na poslu i promijeniti karijeru, nemojte odmah skočiti i nabrajati mu razloge zašto to “baš sad” nije dobra ideja. Takvo postupanje izazvat će frustracije na obje strane, a vaše dijete će osjetiti da ga ne poštujete jer mislite da nije dovoljno mudro da zna što je dobro za njega. Zato se suzdržite od trenutnog davanja rješenja. Umjesto toga, reflektirajte ono što čujete (ponovite drugim riječima što vam je dijete reklo i kako vi to shvaćate) i dajte mu do znanja da razumijete što osjeća i o čemu razmišlja.

Postavljajte granice s empatijom

Postavljanje granica ključno je za zdrav odnos roditelja i djeteta, čak i u odrasloj dobi. No, važno je to činiti jasno i ljubazno, a ne kroz postavljanje zahtjeva. I odrasla djeca često će pružati otpor ako osjete da im se ugrožava autonomija, ali vjerojatnije je da će poštovati granice ako ih dožive kao smjernice, a ne kao nametnuta pravila.

Na primjer, majka koja financijski pomaže svoju odraslu kćer s vremenom će se početi osjećati ogorčeno i iskorišteno. Umjesto da je nastavi financirati ili da preko noći prekine dotok novca, postoji i treći smjer. Majka bi mogla kćeri predložiti da će joj pomagati još mjesec ili dva kako bi kroz to vrijeme mogle zajedno izraditi plan koji će kćer voditi prema financijskoj samostalnosti. Na taj način granice su postavljene suosjećajno i s poštovanjem.

Kada postavljate granice, objasnite svoje razloge smireno i izbjegavajte korištenje osjećaja krivnje ili ultimatuma. Oblikujte granice u kontekstu očuvanja odnosa. Na primjer, kažite: “Trebamo pronaći ravnotežu u kojoj ću se i ja osjećati cijenjeno.” Ovaj pristup potiče poštovanje i razumijevanje.

Budite primjer onoga što očekujete

Djela govore više od riječi. Ako želite da vam odraslo dijete pokaže poštovanje, važno je i da vi pokažete poštovanje prema njemu. To ne znači biti pretjerano popustljiv, nego pokazati da razumijete da je vaše dijete autonomno biće. Pažljivo biranje riječi, preuzimanje odgovornosti za vlastite pogreške i pokazivanje zahvalnosti mogu značajno poboljšati odnose roditelja i djece.

Na primjer, ako vam dijete kaže da ga često prekidate dok govori, vjerojatno ćete se krenuti braniti. Umjesto toga, razmislite, ispričajte se i dopustite drugoj strani da izrazi svoje misli. Taj mali čin pokazat će da je poštovanje obostrano, a razgovori će postati kvalitetniji.

Budući da je poštovanje uzajamno, uvijek priznajte svoje pogreške i budite otvoreni za povratne informacije. Ovakva skromnost može potaknuti vaše odraslo dijete da učini isto i pokazuje da uvijek učite i rastete, čak i kao roditelj. Vodite primjerom i vaše će dijete vjerojatno uzvratiti istom mjerom.

Exit mobile version