Prati nas

Povjerljivo

Ovisnost o mami

‘Svekrva mi je uništila brak, a sada me moli da njenog sineka uzmem natrag’

Majke često igraju ulogu zaštitnice svojih odraslih sinova, o čemu su progovorile i dvije žene koje svjedoče o tome kako su im svekrve uništile brak. Oba slučaja jasno pokazuju što se dogodi kad suprugova potreba za majčinim odobravanjem nadmaši njegove obaveze prema vlastitoj obitelji.

Objavljeno

|

Marina je prošla kroz teškoće zbog prekida zaruka i želje za majčinstvom. Njezina iskustva s prevarantima daju važne životne lekcije.
ilustracija: S. Bura/mj

“Kad smo već svi saznali da me suprug vara, moja je svekrva svesrdno stajala iza prijedlog mog muža da se razdvojimo na ‘probno razdoblje’. Rekla sam i jednom i drugom da imamo šestogodišnjeg sina i da sam upravo rodila djevojčicu. I da sam cijelo vrijeme bila u stalnom radnom odnosu na puno radno vrijeme, sama brinula o djeci i obavljala sve kućanske poslove, kao i sve oko kuće. Osjećala sam se, rekla sam im, kao da smo već prilično razdvojeni u braku, i da njegovo inzistiranje na ‘probnom razdvajanju’ samo znači da je još manje voljan raditi na našem braku i obitelji”, započela je na platformi Quora svoju ispovijest ova supruga.

Na kraju su je, piše, oboje izludjeli i doveli do toga da mu je rekla neka ode, kad toliko inzistira na tome. “Otišao je svojoj voljenoj majci, koja ga je tetošila i udovoljavala mu dok je on trčkarao okolo i ostajao vani cijele noći. Mjesec dana je uživao u svom slobodnom životu, dok njegov otac naposljetku nije izgubio živce i rekao svojoj ženi da ga pošalje natrag kući. Svekrva me tada nazvala i rekla da je vrijeme da se vrati k meni. Ja sam je pitala što misli o njegovom preljubništvu.”

“Njena reakcija me šokirala jer je na to rekla da je on odrastao muškarac, a da muškarci mogu raditi što žele i da me moli da se urazumim i primim ga natrag! Znala sam da je to kraj. Odgovorila sam joj: ‘Ne, gospođo, ne u današnje vrijeme. Odbijam ga primiti natrag jer te stvari penicilin ne može izliječiti! Možete ga zadržati!’ Bila sam gotova i s njim i s njezinim pokušajima da opravda njegovo ponašanje. Sretno sam razvedena”, završne su riječi ove ispovijesti.

Oglas

Mama ispred supruge

O tome je progovorila još jedna žena koja je na rubu propasti braka. “Svekrvi sam dopustila da se prema meni ponaša kao prema osobi drugo reda. Uspjela je tako uništiti svaki sretan trenutak koji smo suprug i ja imali kao obitelj, koja uključuje i dvoje naše djece. Svaki put kad bi ona bila s nama, osjećala sam se napeto i nesigurno i trpjela sam njezino konstantno neodobravanje. Pogađate? Nemam niti jednu jedinu lijepu uspomenu vezanu uz nju. Što je još gore, niti naša djeca nemaju niti jednu lijepu uspomenu s njom. Godinama smo trpjeli njezino toksično ponašanje, nadajući se da će se stvari promijeniti, ali ništa se nije mijenjalo”, opisala je.

“Prepričati ću vam scene. U školi naše djece obilježavao se Dan očeva i o tome smo razgovarali u obiteljskom krugu. Taj dan smo htjeli provesti s djecom i isplanirali smo gdje ćemo zajedno otići i provesti se. A onda je njemu zazvonio mobitel i svekrva je rekla da mu je ispekla tortu. Iz vedra neba.”

“Inzistirala je da dođe k njoj po to, iako je rekao da žurimo jer imamo planove za to popodne. Na to je ona počela glasno ridati i napravila je pravu dramu, ponašajući se kao da je u pitanju nešto od životne važnosti. Na to je moj dragi otišao po tu tortu, i ostao kod nje. Šest sati kasnije, još uvijek nije bio kod kuće”, objašnjava kakve joj je scene svekrva priređivala.

Potom opisuje daljnji slijed događaja “Nazvala sam ga, frustrirana i ljuta, i rekla mu neka samo ostane kod svoje majke. Taj trenutak mi je slomio srce jer sam shvatila da nas je potpuno iznevjerio. Otišao je kod nje, ignorirajući sve planove koje smo imali kao obitelj. Još jednom je svojoj majci dopustio da nas stavi u drugi plan, i to na dan koji je trebao biti posvećen njegovoj maloj obitelji koju smo zajedno stvorili.”

Teška, ali ispravna odluka

To, piše potom, nije prvi put da se tako nešto dogodilo. “Godinama ista priča. Svaki put kada pomislim da će se stvari promijeniti, da će napokon mene i našu djecu staviti na prvo mjesto, on se vrati starim obrascima ponašanja. Večer ranije smo bili bliski, proveli smo lijep  dan zajedno, obećao mi je da će se truditi biti najbolji muškarac za našu obitelj. A sutradan se sve srušilo u jednom trenutku”, opisuje.

“Tad sam pukla i rekla da više neću tolerirati ovakvo ponašanje. Sutradan nije dobio nikakve nježnosti od mene. Ni ručak, ni prijevoz mojim autom do njegovog posla gdje nema parking. Ne perem mu, ne peglam, ne skupljam njegov prljavi veš, ništa više. To još traje, sada itekako vidi kako je kad nije na prvom mjestu. Uopće ne znam hoće li se zbog ovog odlučiti za razvod i otići k majci, a nije me više ni briga. Smatram da je to bolesno ponašanje, i njegovo i njegovo majke. Nadam se da će se mama brinuti o njemu, jer ja se više neću vratiti na staro”, zaključila je svoju ispovijest ova supruga, majka i snaha.

Kakva su vaša iskustva na temu sin i mama, svekrva i snaha? Pišite nam anonimno.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.