Zdravlje

Što se događa s tijelom ako zadržavate vjetrove

U težim slučajevima, mogu se u stjenkama crijeva formirati i džepići što za posljedicu može imati infekciju i divertikulitis, a s tim se nije za šaliti.

Objavljeno

|

Kada se nađete u situaciji da zadržavate vjetrove, najvjerojatnije zbog društva koje vas okružuje, razmislite što si činite. Jer vjetar možda neće izaći na vašu stražnjicu, no pronaći će neki drugi put do slobode. Jer, kako popularna pjesma kaže, vjetar se vezat ne može.

Profesorica prehrane Clare Colins sa Sveučilišta u Newcastleu potvrdila je da se plinovi kroz crijeva apsorbiraju u krvotok da bi se potom oslobodili disanjem, htjeli vi to ili ne. A to ne pomaže svježini daha. da bismo demistificirali ovu vjetrovitu tematiku, objasnit ćemo neke osnovne činjenice oko ispuštanja nevidljivih, ali čujnih i ne baš mirisnih oblačića.

Muškarci ili žene, tko vodi u vjetrovitoj utrci?

Nekoliko hrabrih znanstvenika istražilo je predrasudu da muškarci vode u ovoj utrci. U jednom su se istraživanju volonteri, njih 10, uz uobičajenu prehranu redovito hranili grahom da bi im potom u rektum bio uveden kateter koji je hvatao plinove oslobođene tijekom 24 sata, prenosi portal Mentalfloss. Iako je ovaj uzorak mali, rezultati su znakoviti. Muškarci i žene ispuštaju istu količinu plina u podjednakom broju prdaca, pojedinačno ili serijski.

Drugo je istraživanje, provedeno također na 10 ispitanika, pokazalo da prehrana bogata vlaknima dovodi do manjeg broja prdaca, no zato su oni bili gromoglasniji i obilniji. Treće je istraživanje metodom “plin pod nos” mjerilo smrdljivost pa je zaključeno da su najsmrdljiviji oni koji sadrže sumporne spojeve.

Pustiti ili ne pustiti?

Dostupna znanstvena literatura pokazuje da je vjetar najbolje – pustiti. Još je 2010. dokazano da metan, sumporovodik i drugi plinovi najradije izlaze iz tijela kroz anus, no ako to nije moguće, izdahnut ćete ih preko pluća. Zadržavanje vjetra može dovesti do nezdravih pojava kao što su nadutost i bolovi u trbuhu. U težim slučajevima, mogu se u stjenkama crijeva formirati i džepići što za posljedicu može imati infekciju i divertikulitis, a s tim se nije za šaliti.

Kako se boriti protiv nepovoljnog vjetra?

Ako se često suočavate s problemima vezanim uz plinove, evo nekoliko savjeta. Izbjegavajte hranu koja potiče stvaranje plinova. Neka hrana, poput graha, kupusa, brokule i gaziranih pića, poznata je po tome da povećava proizvodnju plinova. Razmislite o smanjenju njihove konzumacije. Uz to, povećajte unos vlakana, ali postepeno. Vlakna pomažu probavi, ali naglo povećanje unosa može izazvati još više plinova. Zato uvijek povećavajte unos vlakana postepeno kako bi se vaš probavni sustav prilagodio.

Pijte dovoljno tekućine. Voda pomaže u probavi i može smanjiti nadutost. Krećite se i vježbajte jer redovita tjelovježba može pomoći u poticanju probave i smanjenju plinova. I na kraju, razmislite o probioticima. Oni mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crijevima, a to može smanjiti proizvodnju plinova.

I na kraju, što reći o vjetru? Ukratko, pustite ga kad god možete, a ako ne možete odmah, potražite što prije zaklon. Jer, kako narod kaže: “Svaki prdac – doktoru groš manje”. (rr)

Exit mobile version