Mozaik

Stari bonton: Suvremena žena rješava se dlaka poglavito od proljeća do jeseni

U osamdesetima su se knjige o bontonu poklanjale za razne prigode, a ovom prilikom izdvajamo poglavlje o osobnoj higijeni iz 1984. Iako neki od tadašnjih savjeta danas mogu zvučati banalno, u vrijeme bez interneta, mobitela, pa čak i televizije, bilo je mnogo neinformiranih u pogledu manira. A kad smo kod čistoće tijela, i bez vodovoda.

Objavljeno

|

Pročitajte kako su se u osamdesetima u cijenjenim knjigama o bontonu sažimali savjeti o održavanju čistoće i urednosti – neki naputci, poput onih da bi se “žene trebale rješavati dlakavosti poglavito od proljeća do jeseni”, dana zvuče gotovo kao humor. No, savjeti da bi se čovjek, koji nema uvjete okupati se u kadi niti se tuširati najmanje jednom do dva puta tjedno, trebao prati “u dva dijela”, tada su još bili realnost znatnog dijela stanovništva.

Poglavlje o higijeni staro 40 godina

Uzrečicu da je čistoća pola zdravlja primijenit ćemo i ovom prilikom. Zapravo, mnoge pozitivne navike i mnogi lijepi običaji proistječu iz vlastitog stava prema osobnoj urednosti i čistoći. Nečisti dijelovi tijela pravo su leglo raznih bolesti. Zato nikakvi mirisi, šminke i balzami ne mogu nadomjestiti posudu čiste vode.

Ruke

Ruke su najizloženiji dio našeg tijela. Njima dodirujemo razne predmete, rukujemo se, one su savršen i najupotrebljavaniji par “alata” na svijetu. Ali baš zbog te stalne upotrebe, brzo se zaprljaju i postaju idealan prijenosnik zaraznih bolesti. Neophodno je ruke prati sapunom, prvenstveno prije svakog jela, kao i nakon male ili velike nužde, nakon posjeta bolnici i ambulanti te u svim situacijama kad vidimo i znamo da nisu čiste.

Nokti

Nokti (i na rukama i na nogama) moraju biti uvijek uredno odrezani. Puštanje dugog nokta na malom prstu ruke nije po bontonu. U žena nokti se najprije urede od korijena naviše, a tek onda se manikiraju. Ako nam ostanu tamni tragovi ispod noktiju nakon nekog posla, unatoč tome što smo ih dobro podrezali, ovu nečistoću ćemo iščetkati posebnom četkicom za ruke, a nakon toga možemo još protrljati komadićem limuna.

Kosa

Kosa vrlo često odražava opći nivo zdravlja u našem organizmu. No, bez obzira na to je li nam kosa ukras ili nedostatak, moramo je njegovati. Bez obzira na vrstu frizure, kosa treba biti čista i uredno začešljana. Imate li posebnih problema s kosom (perut, kraste na koži glave, masna ili suha kosa), posavjetujte se s kozmetičarom ili dermatologom. Ipak, dovoljno je za početak posjetiti prvu parfumeriju ili ljekarnu i dobiti besplatan savjet za neki od ljekovitih šampona, odnosno losiona. Obično uz to sredstvo možete naći i uputu o pranju kose. Vlasište se pere obično jedanput do dva puta tjedno. Ako je priroda vašeg posla takva da se kosa brže zaprlja, zaštitite je kapom, odnosno perite je svaki dan vrlo blagim šamponom.

Zdravi zubi

Zdravi zubi su lijepi zubi, a njegovani zubi jamče lijep osmijeh. Pranje zuba nema samo estetsko značenje već prije svega sprečava truljenje zaostale hrane na caklini i džepovima oko korijena i time, posredno, čuva organizam od posljedica bolesti zuba. Zubi se, u pravilu, peru prvenstveno prije spavanja pa se kaže da se zubi navečer peru radi zdravlja, a ujutro radi ljepote.

Idealno bi bilo oprati zube nakon svakog obroka, ali ako to nije moguće, pored obaveznog večernjeg pranja, očistit ćemo ih svakako četkicom prije odlaska na neko javno mjesto, u društvo, na sastanak, k liječniku (naročito zubnom), jer paste, pored toga što sudjeluju u čišćenju, imaju i baktericidno djelovanje, osvježavaju dah usta i neutraliziraju neugodne mirise hrane. Osim toga, pokvarene zube treba bez odlaganja popraviti.

Pranje nogu

Pranje nogu je nezaobilazni ritual večernjeg pranja prije odlaska u krevet. Osim što se na taj način odstranjuje neugodni vonj znoja, kod osoba kojima se noge jače vlaže, to sprečava stvaranje gljivičnih i drugih oboljenja, a ova vrsta pranja osvježava cijeli organizam i pozitivno utječe na raspoloženje i san. Osobe kojima se noge pojačano znoje, moraju ih prati više puta dnevno, naročito za toplih dana, i svakodnevno mijenjati čarape te po mogućnosti i obuću.

Raspadanjem znoja javlja se neugodan miris pa nije nimalo ugodno ni pristojno prisiljavati okolinu da trpi nečiju nemarnost. Ovo naročito postaje nepodnošljivo u autobusima i tramvajima za ljetnih mjeseci kada se na jednom skučenom prostoru koncentriraju mirisi više neopranih nogu, pomiješanih s mirisima tijela.

Njega tijela

Njega tijela, bez obzira na ograničene mogućnosti kod jednog broja ljudi, trebala bi biti osnovna briga svakog kulturnog čovjeka. Mogli bismo, štoviše, ustvrditi da mnoge kvalitete ponašanja u obitelji, u društvu, na ulici, zapravo započinju od nivoa higijenskih navika – znači od nas samih, ‘u društvu’ sa samim sobom. Svakako je ugodno družiti se s urednom osobom, a prvi susret i prvi dojam vrlo su značajni među ljudima. Ako osoba samo obriše oči mokrim ručnikom isključivo zbog toga da bi izgledalo da se ujutro umila, onda to znači da istinski ne osjeća potrebu za čistoćom. Njega tijela – kupanje prvenstveno, mora proizlaziti iz vlastite potrebe za higijenom.

Vrlo je neugodno vidjeti osobu koja se isključivo uređuje za ulicu i društvo, a kod kuće u obiteljskom životu je zapuštena. Čak i onda kada smo posve sami, pa i kad bi se našli na pustome otoku, morali bismo zadržati osnovne higijenske navike. Ako nemamo mogućnosti da se barem jednom do dva puta tjedno okupamo u kadi ili istuširamo, moramo naći prilike da se okupamo ‘u dva dijela’. Radnici mnogih specifičnih zanimanja morali bi, i radi sebe i zbog svoje okoline, osigurati mogućnost svakodnevnog kupanja. Intimne dijelove tijela treba prati dnevno (obavezno neposredno nakon intimnih odnosa) te je obavezno koristiti bide ili zasebnu posudu neposredno nakon velike nužde i sl.

Mnogi ljudi, posebno oni koji se prekomjerno znoje ispod pazuha, okruženi su neugodnim mirisom vlastita tijela koji, nažalost, često sami najmanje osjećaju. Kod mnogih se taj miris javlja ubrzo neposredno i nakon temeljitog kupanja. Stoga bi velika većina ako ne i svi, trebala koristiti deodorante raznih oblika, kako to već kome odgovara: u vidu spreja, premaza, tekućine i dr.

Dlake ispod pazuha nije ugodno vidjeti

Deodoranti sprečavaju raspadanje znoja, smanjuju lučenje žlijezda lojnica i ugodno mirišu. Može se vrlo lako dogoditi da osoba koju je društvo izbjegavalo zbog mirisa znoja, bude brzo rado prihvaćena nakon odabira ‘svog’ deodoranta. S upotrebom deodoranta ne valja pretjerivati, jer je koža nekih osoba osjetljivija na određene vrste tih kozmetičkih sredstava. Ako dođe, prilikom njihove upotrebe, do alergičnih reakcija, treba potražiti savjet liječnika.

Isto tako nije ugodno vidjeti žensku osobu koja ne odstranjuje dlake ispod pazuha, kako zbog znojenja tako i iz estetskih razloga, naročito ljeti. Stoga se preporučuje, ako to ne običavate činiti ranije, da ih dolaskom prvih toplijih dana odstranite odnosno depilirate odgovarajućim kozmetičkim sredstvom ili obrijete.

Prije odlaska ženske osobe na kupanje, odnosno na godišnji odmor, ili bilo kuda gdje će svoje tijelo u kupaćem kostimu izlagati pogledima javnosti, također je dobro odstraniti suvišak stidnih dlaka koje se vide u predjelu donjeg dijela kostima. Većina suvremenih žena nastoji se riješiti prekomjerne dlakavosti nogu, poglavito od proljeća do jeseni, raznim sredstvima za depilaciju, pa bi se i to trebalo smatrati dobrom metodom da se osjećate ugodnije u poznatom i nepoznatom društvu.

Što mislite o bontonu s početka osamdesetih?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version