Vijesti

Špika: Možemo blokirati državu, prosvjedi za veće mirovine se nastavljaju

‘Umirovljenicima nikad nije bilo lošije. Čime se vladajući hvale? Sve su to laži i manipulacije. Realnog rasta mirovina nema, mirovine su sve niže’, kaže Milivoj Špika.

Objavljeno

|

Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno, Milivoj Špika, nakon uspješno organiziranog prosvjeda umirovljenika u Zagrebu, najavljuje nove akcije. U razgovoru za Novosti kaže da su stranački predstavnici prije prosvjeda razgovarali s resornim ministrom Marinom Piletićem, ali da to nije dalo nekog rezultata.

“Nakon prosvjeda vladajući i dalje ignoriraju umirovljenike, pokušavaju omalovažiti i umanjiti važnost i masovnost prosvjeda namećući teme koje bi trebale anulirati razloge novih prosvjeda. Mi nastavljamo do ostvarenja naših ciljeva, a to je da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće, što je minimum od kojeg nećemo odstupiti. Prosječna plaća je 1.350 eura, što znači da bi prosječna mirovina trebala biti 810 eura”, kazao je Špika.

Dodaje da njegova stranka nastavlja zahtijevati redovito usklađenje s povoljnijim faktorom od 100 posto u odnosu na rast cijena ili rast plaća: “Sadašnja formula je 70 prema 30 i sa svakim novim usklađenjem prosječne mirovine i dalje i sve više zaostaju za prosječnim plaćama. Zahtijevamo novi izračun mirovina za sve umirovljenike koji će se primjenjivati i na sve buduće. Građani koji su prije pet, deset godina išli u mirovinu imaju 200 ili 300 eura manju mirovinu od novih umirovljenika pod istim uvjetima. To se ne može ispraviti usklađenjem, već novim izračunom.”

Uz to, BUZ se zalaže da ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina. Traže i da se pravo nasljeđivanja dijela mirovine preminulog partnera poveća sa sadašnjih 27 na 50 ili 60 posto, a zahtjeva imaju još.

“Pozivamo vladajuće na reakciju odmah, a kako te reakcije nema, u studenom krećemo s novim akcijama i još masovnijim prosvjedima. Tvrdim da i mi umirovljenici možemo blokirati funkcioniranje države isto kao i zaposlenici. Svake godine biološkim putem nam odlazi 30 do 50 tisuća umirovljenika, a dolaze novi. Ne mislimo čekati godinama; ono što su vladajućima godine, umirovljenicima su tjedni”, rekao je Špika za Novosti.

Exit mobile version