Vijesti

Špika (BUZ): Novi prosvjed za veće mirovine organiziramo već za idući mjesec

Stranka koja je stajala iza prosvjeda ‘Protiv siromaštva’ nije zadovoljna odgovorima iz Vlade RH. I zato u BUZ-u kažu da već pripremaju novi izlazak umirovljenika na ulice i trgove. Glavni zahtjev im je da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće.

Objavljeno

|

“Od Vlade nismo dobili konkretan odgovor u smislu da je obavijestila Blok umirovljenici zajedno (BUZ), ili bilo koga od nas, da postoji ikakva volja za bilo kakvim razgovorom”, kazao je predsjednik BUZ-a Milivoj Špika za Večernji list.

“Od Vlade samo stižu poruke putem medija, i to da smo mi marginalna opcija, populisti, da tražimo nemoguće, a da je Vlada već napravila toliko toga da umirovljenicima nikada nije bilo bolje. No rezultat njihova rada je nikada veće siromaštvo. Naime, u ovom trenutku financijsku pomoć ostvarili su svi oni s mirovinom do 840 eura, a kada gledamo onaj dio radničkih mirovina, kojih je 940 tisuća, to znači da gotovo tri četvrtine tih umirovljenika prima tu pomoć. E sad, ako je toliko dobro, ne znam kako bi Vlada uopće okvalificirala neko loše stanje”, objasnio je Špika.

Predsjednik BUZ-a misli da novaca za umirovljenike i povećanje mirovina ima, ali da s druge strane nema volje za to. No Vlada poručuje da se u Hrvatskoj nikada nije živjelo bolje te da novaca u proračunu za povećanje mirovina nema. “Da bi već u četvrtak iz Vlade sami rekli da u proračunu ima 1,8 milijarda eura, plus još onih Piletićevih 288 milijuna, što je puno više od 1,5 milijarde eura koliko je dovoljno da bi sve ove naše iznesene zahtjeve materijalizirali. Dakle, novca ima da se to realizira – odmah. Ali oni to ne žele. I oni su nam poslali jasnu poruku da po tom pitanju neće napraviti ništa”, kaže.

“A budite sigurni, s obzirom na poruke koje su dobili u utorak s prosvjeda na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, imat će puno jaču poruku idući put kada budemo zazivali prosvjed. Bit će to vrlo skoro jer umirovljenici nemaju vremena čekati tri, četiri ili pet godina kad bi oni eventualno nešto riješili. Ono što su Plenkoviću godine, umirovljenicima su dani. Znači, mi ih čekamo nekoliko dana i već sad radimo pripreme za nove prosvjede koji će najvjerojatnije biti već u studenom. Ali studeni neće biti studen, bit će im i te kako vruć. I neće biti vruće samo u Zagrebu, nego će vruće biti u više hrvatskih gradova. Neka se pripreme, mi od naših zahtjeva odustati nećemo. U Hrvatskoj ljudi imaju pravo na dostojanstven život. Ako to Vlada nije u stanju osigurati, onda neka da ostavku i idemo na izbore pa neka narod bira neku drugu Vladu koja zna i hoće riješiti probleme”, zaključuje Špika u razgovoru za Večernji.

Podsjetimo, više tisuća prosvjednika okupilo se 1. listopada pod parolom “Protiv Siromaštva” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Glavni zahtjev odaslan Vladi RH je da će umirovljenici inzistirati na ispunjavanju obećanja koje im je Plenkovićeva garnitura dala, a to je da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće. Dodatni zahtjevi su ukidanje penalizacije za ranije umirovljenje, priznavanje majčinskog staža i majkama umirovljenima prije 2019. godine, ukidanje poreza na mirovine, ukidanje drugog mirovinskog stupa, ali i iznalaženje mogućnosti da se godine studiranja priznaju u staž za izračun mirovine.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version