Prati nas

Vijesti

Sindikat

Rad u mirovini: ‘Četiri sata im je taman, osam sati je teško za izdržati’

Od malih trgovina do velikih trgovačkih lanaca, svi traže umirovljenike za rad. Prema nekim podacima, sektoru trgovine nedostaje desetak tisuća radnika.

Objavljeno

|

Zašto i gdje umirovljenici rade?
ilustracija: S. Bura/mj

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je 32.000. umirovljenika zaposleno na pola radnog vremena pri čemu rade i primaju plaću, a zadržavaju mirovinu. Najveći broj njih, oko 5.500, radi u trgovinskom sektoru.

Nedavno je novoosnovano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe dogovorilo s Vladom, odnosno Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, da se umirovljenicima omogući i rad na puno radno vrijeme uz zadržavanje pola mirovine. To je za N1 televiziju komentirala Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Na pitanje može li to dijelom riješiti problem nedostatka radnika u trgovini, Štulić ipak ima zadršku. Smatra kako interes umirovljenika za rad u trgovini na puno radno vrijeme neće biti tako velik.

Oglas

“Oni koji već rade u velikim trgovačkim sustavima na pola radnog vremena kažu da im je to taman toliko koliko mogu fizički izdržati, a da pritom popune svoj kućni budžet. Nedavno sam razgovarala s kolegicom koja je otišla u mirovinu. Nedavno je počela raditi u trgovini na četiri sata i kaže da joj toliko odgovara raditi. Nije previše angažirana, fizički može izdržati ta četiri sata i donekle si popraviti mirovinu koja je, budući da je radila u trgovini, prilično mala”, objasnila je Štulić.

“Velika većina umirovljenika koji su radili u trgovini i bili članovi našeg sindikata pa se iz mirovine vratili u sferu rada, kažu da im je dovoljno ovoliko koliko sada rade. Ne znam hoće li biti puno onih koji će moći fizički izdržati puno radno vrijeme. Prodavači, blagajnice, skladištari… svi oni rade vrlo intenzivno. Treba to izdržati. Ponavljam, raditi u trgovini je vrlo zahtjevno”, zaključila je sindikalistica.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.