Vrt

Priprema trajnica za zimu: Savjeti za zdrav i bujan vrt u proljeće

Kako će trajnice izgledati i cvjetati iduće godine, ovisi o tome koliko ćemo ih dobro pripremiti na zimu. Ne zaboravite, jesen je vrijeme kada počinju vrtni radovi koji će se isplatiti nagodinu.

Objavljeno

|

Kraj vegetacijske sezone pravi je trenutak da pogledamo iza sebe i procijenimo koliko smo uspješno vrtlarili u ljetu iza nas. No to je ujedno i početak iduće sezone. O tome kako ćemo pripremiti vrt za zimu, ovisi njegov start u nadolazećem proljeću. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih koraka koji će pomoći vašim trajnicama da lakše prežive zimu i da u novoj sezoni zablistaju.

Pregledajte vrt

Koje su trajnice uspijevale? Koje su se borile za opstanak? Možda neke od njih treba presaditi na bolje mjesto na kojem će imati više svjetla ili manje konkurencije. Prošećite vrtom, zapišite opažanja, skicirajte gdje će vam što rasti iduće sezone. Možda neki dijelovi vrta trebaju više boje ili zelenila? Sad je vrijeme da to primijetite i zabilježite. Poželite li rasaditi ili premjestiti neke od trajnica koje već rastu u vašem vrtu, više pročitajte na ovoj poveznici.

Uklonite korov

S dolaskom hladnijih dana, trajnice usporavaju rast. Istovremeno korov, osobito onaj koji voli niže temperature, počinje bujati. Ako ga sada ne uklonite, čak i mali izdanci korova mogu postati veliki problem idućeg proljeća. Ako je tlo suho, natopite ga prije plijevljenja.

Dobro zalijte biljke

Ako je jesen bila suha, temeljito zalijte biljke prije nego što se tlo zaledi. Navodnjavajte pažljivo, fokusirajući se na korijen biljaka, kako bi voda dospjela dovoljno duboko u tlo. Na taj način osiguravate dobru hidrataciju koja je potrebna biljkama da prežive zimu.

Uklonite oštećeno ili bolesno lišće

Biljke pogođene bolestima ili štetnicima najbolje je orezati do tla. Na taj način donekle sprječavate povratak problema sljedeće godine. No, zdrave trajnice ostavite s nadzemnim dijelom, ako to ne predstavlja preveliki estetski problem. Naime, njihov nadzemni dio pomaže toplinski izolirati biljku i pruža sklonište korisnim insektima i životinjama. Osim toga, sjemenke nekih trajnica služe kao zimska hrana za ptice.

Mulčirajte selektivno

Ne treba svaka trajnica dodatni sloj malča za zimu. Zapravo, ponekad malč može i štetiti, ako zadržava pretjeranu vlagu uz stabljiku. Ipak, postoje tri situacije u kojima je malč preporučen. Svježe zasađene trajnice još nisu razvile duboke korijene pa im je potreban izolacijski sloj. Također, malčirati se trebaju i trajnice osjetljive na niske temperature. Malč može pomoći i tamo gdje su česta smrzavanja i odmrzavanja tla tijekom zime jer skupljanje i širenje tla može izbaciti biljke na površinu i izložiti korijenje niskim temperaturama.

Najbolje vrijeme za malčiranje je kad se gornji sloj tla smrzne. Koristite organski malč poput usitnjenog lišća, drvene sječke, borovih iglica ili slame, koji će pomoći da tlo ostane hladno i stabilno tijekom zime.

Exit mobile version