Prati nas

Vijesti

Foto priča

Pogledajte najbolje fotografije s velikog prosvjeda za veće mirovine

Pod parolom ‘Protiv siromaštva’ u Zagrebu je prosvjedovalo nekoliko tisuća građana, ponajviše umirovljenika, koji su od Vlade RH zatražili da ispuni svoja obećanja najstarijima.

Objavljeno

|

Prosvjed 'Protiv siromaštva' održan u Zagrebu 1. listopada 2024 u organizaciji stranke Blok umirovljenici zajedno.
foto: Sandro Bura

U organizaciji Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića točno u podne održan je prosvjed “Protiv siromaštva”. Glavni zahtjev upućen premijeru Andreju Plenkoviću je da ispuni obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće.

“Umirovljenicima je, prema Plenkoviću, toliko dobro da njih dvije trećina trebaju pakete pomoći. Kako? Laže. Umirovljenicima nikad nije bilo lošije nego danas”, zaključio je Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a. Među zahtjevima istaknuo je i ponovni obračun svih mirovina, ukidanje penalizacije za ranije umirovljenje, priznavanje majčinskog staža i majkama umirovljenima prije 2019. godine, ukidanje poreza na mirovine, ukidanje drugog mirovinskog stupa, ali i iznalaženje mogućnosti da se godine studiranja priznaju u staž za izračun mirovine.

Prvak BUZ-a prozvao je službene predstavnike umirovljenika za “slizanost s vladajućima”. “Čije interese oni zastupaju kad kažu da tražimo previše. Halo?! Oni guraju rastuće siromaštvo i kažu da se ne može. Može! Proračun je u vrijeme Plenkovićeve Vlade udvostručen, BDP je udvostručen”, kaže Špika tražeći da postoje svi financijski uvjeti da se mirovina poveća “doslovno odmah”. 

Oglas

Kako je izgledao sam prosvjed koji je okupio velik broj Zagrepčana željnih promjene, pogledajte u kadrovima koje je zabilježio naš fotoreporter Sandro Bura.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.