Prati nas

Vijesti

Novac

Kreće isplata energetskog dodatka, ovi umirovljenici su prvi na redu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je datum objave isplate. U prvoj tranši, dodatak će dobiti umirovljenici s hrvatskim mirovinama, dok će oni s takozvanim inozemnim elementom još pričekati.

Objavljeno

|

Umirovljenici čekaju isplatu veće mirovine. Projekcije srpanjskog usklađivanja mirovina objavio je analitičar Željko Šemper temeljem podataka DZS-a.
ilustracija: S. Bura/mj

U prvoj tranši jednokratno novčano primanje (JNP), takozvani energetski dodatak, dobit će 661.763 korisnika mirovina ostvarenih u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju s prebivalištem u RH zatečenim u isplati mirovine za mjesec rujan 2024., ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u RH za rujan 2024. godine ne prelazi iznos od 840,00 eura. Za to je osigurano je ­­66.572.860,00 eura iz Državnog proračuna.

Koliko iznosi energetski dodatak?

Prema razredima primanja, umirovljenici koji imaju mirovinu do 350 eura, primit će 160 eura dodatka. Umirovljenici koji imaju ukupna mirovinska primanja od 350,01 do 500 eura, dobit će 120 eura. Oni čija se mirovina nalazi u razredu od 500,01 do 650 eura, imaju pravo na 80 eura jednokratnog dodatka. Najmanje će primiti oni koji imaju ukupno mirovinsko primanje između 650.01 i 840 eura. Njima će biti isplaćeno tek 60 eura dodatka.

Kada će biti isplata?

U utorak 22. listopada 2024. počinje isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Oglas

Kada će ostali dobiti jednokratni novčani dodataka?

Korisnicima koji će ostvariti pravo mirovinu do 30. rujna 2024. te će biti zatečeni u isplati za mjesec rujan 2024. najkasnije na dan 15. studenoga 2024., ako im svota mirovine isplaćene za rujan 2024. ne prelazi iznos od 840,00 eura, kao i korisnicima s tzv. inozemnim elementom (korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu) te korisnicima mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, isplata će biti obavljenau prosincu 2024. godine i o tome će biti pravodobno informirani, poručio je HZMO.

ilustracija: HZMO
Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.