Vijesti

Plenković: Uvest ćemo godišnji dodatak i novo usklađivanje mirovina

Govoreći o planovima, premijer je kazao kako je cilj Vlade da do kraja ovog mandata prosječna neto plaća poraste na 1.600 eura. No što će biti s mirovinama i hoće li se nastaviti njihov pad u odnosu na plaće?

Objavljeno

|

Premijer Andrej Plenković u Petrinji je, na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća, kazao da će njegova Vlada u trećem mandatu posebnu pažnju usmjeriti na plaće i mirovine, ali i na priuštivo stanovanje.

Pohvalio se da je prosječna plaća u osam godina rasla 77 posto, sa 749 eura na 1.324 eura. Prosječne mirovine u istom razdoblju rasle su za 75 posto, sa 355 na 620 eura, nizao je uspjehe premijer.

Do kraja trećeg mandata, donijeti će se novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji će redefinirati formulu za usklađivanje mirovine prema rotacijskoj formuli 85:15, a uvest će se i godišnji dodatak umirovljenicima, najavio je. Ipak, mirovinski i ekonomski stručnjaci upozoravaju da je usklađivanje mirovina samo metoda (trenutno neefikasna) za očuvanje vrijednosti mirovine, te da nikakva formula ne može proizvesti njen realni rast.

S druge strane, posve je jasno da godišnji dodatak neće opravdati svoj kolokvijalni naziv – 13. mirovina, budući da vrijednošću neće doseći postojeće mirovine. Za sada se zna da će se određivati umnoškom godina staža i dogovorenog faktora izraženog u eurima. Prema svemu sudeći, polazište će biti pet eura po godini i taj bi se iznos trebao postepeno podizati. Prevedeno, umirovljenik koji je radio 40 godina, trebao bi primiti tek 200 eura takozvane 13. mirovine.

Uz to, povećat će se staž majkama sa 6 mjeseci na 12 za svako rođeno ili posvojeno dijete, a udvostručit će se naknade za novorođenu djecu s 309 na 618 eura od ožujka 2025. godine. Kad smo kod takozvanog majčinskog staža, kažimo da je kroz postojeći model učinjena jedna od najvećih diskriminacija među umirovljenicima, budući da tu mjeru mogu koristiti samo majke koje su se umirovile u 2019. godini i kasnije. Hoće li u budućnosti ta nepravda biti ispravljena, premijer nije objavio.

Plenković je naglasio da su ekonomski pokazatelji za ovu godinu zaista ohrabrujući te dodao da se očekuje da će rast BDP-a na godišnjoj razini biti oko 3,6 posto. Uz to, ponovio je da su prije nekoliko tjedana svjetske agencije za kreditni rejting Standard&Poor’s i Fitch podigle razinu investicijskog kreditnog rejtinga na A-, što znači da je smjer hrvatske ekonomske i fiskalne politike itekako ispravan i dobar.

Exit mobile version