Prati nas

Vijesti

Standard

Ova minimalna plaća jamči dostojanstvo: ‘Sve ispod toga je ropstvo!’

S obzirom na rast inflacije i cijene nekretnina, ispitanici tvrde da bi sve manje od tog iznosa dovelo do nemogućnosti zadovoljavanja osnovnih životnih potreba.

Objavljeno

|

Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO, objašnjava nova pravila za umirovljenje u Srbiji. Starosna granica, uvjeti za muškarce i žene, te potrebna dokumentacija detaljno su razrađeni. Zakon predviđa izjednačavanje uvjeta za oba spola do 2032. godine. Radnici, posvetite pažnju uvjetima i pravovremenom podnošenju zahtjeva za mirovinu.
ilustracija: S. Bura/mj

Prema anketi portala MojPosao u kojoj je sudjelovalo više od 3.800 ispitanika, dostojanstvena plaća u Hrvatskoj trebala bi iznositi između 1.500 i 1.999 eura.

“Poput cijena i plaće bi trebale biti europske”, kaže se u priopćenju portala, uz dodatak da se pojam dostojanstvene plaće odnosi na onu koja uz osnovne životne potrebe poput hrane i smještaja, omogućuje dostojan život, uključujući odjeću, prijevoz, kulturu i godišnji odmor.

Uz trenutne cijene, sve ispod 1.500 eura je nedovoljno, a mnogi smatraju da bi taj prag trebao biti postavljen na 1.700 eura. Međutim, ispitanici ističu da ni taj iznos nije uvijek dovoljan, osobito samcima.

Oglas

Trećina sudionika ankete (33 posto) vjeruje da bi dostojanstvena plaća trebala biti još viša; između 2.000 i 2.499 eura. Naime, s obzirom na rast inflacije i cijene nekretnina anketirani tvrde da bi sve manje od tog iznosa dovelo do nemogućnosti zadovoljavanja osnovnih potreba.

“Ako od svog rada ne možete uštedjeti za izlete s djecom ili godišnji odmor od 10 do 14 dana na moru, onda ste rob, a ne radnik”, smatraju.

Kada uparimo ovo s podacima Državnog zavoda za statistiku, čini se da i nije tako velika razlika od minimalnog željenog iznosa od 1.500 eura do prosječne neto plaće u trećem kvartalu ove godine koja je iznosila 1.349 eura. No aritmetički prosjek zna slati krivu sliku pa je prosjek u obliku medijana puno ilustrativniji. On je u istom razdoblju iznosio 1.255 eura. To pak znači da polovina radnika ima manje od toga.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.