Vijesti

Održan prosvjed: Tražimo novi izračun mirovina i priznavanje studiranja u staž

Proračun je u vrijeme Plenkovićeve Vlade udvostručen, BDP je udvostručen, poručeno je s prosvjeda. Vrijeme je, kažu, da premijer Andrej Plenković ispuni obećanje i da digne prosjek mirovina na 60 posto prosjeka plaće.

Objavljeno

|

Više tisuća prosvjednika okupilo se pod parolom “Protiv Siromaštva” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Prosvjed je točno u podne održan u organizaciji stranke Blok umirovljenici zajedno (BUZ). Glavni zahtjev odaslan Vladi RH je da će umirovljenici inzistirati na ispunjavanju obećanja koje im je Plenkovićeva garnitura dala, a to je da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće.

Organizatori su poručili da, osim dobrobiti umirovljenika, nemaju drugih motiva. “Ovo je slanje poruke predsjedniku Vlade RH koji se oglušio na sve što govore umirovljenici”, rekao je Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a. Iako na pozornicu nije stao najavljivani gost iznenađenja, Špika novinarima nije otkrio o komu se radi.

“Umirovljenici su svedeni i dovedeni preko ruba siromaštva. Ovo nije samo ekonomski problem, sad je to problem ljudskog dostojanstva. Svi zaslužujemo dostojanstvenu starost”, kazala je jedna od govornica Rada Pašić, članica Izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske. Uz kritike globalizma, poručila je da država mora preuzeti odgovornost. Kaže i da umirovljenici više neće tolerirati ignoriranje problema. “Vrijeme je da država konačno stane, ona mora stati uz nas, narod, umirovljenike. Nećemo njihove mrvice, vratite nam naše”, zaključila je.

Mario Iveković iz Novog sindikata rekao je da brojni europski sindikati štrajkaju u “našem novom Beogradu”, u Bruxellesu, jer žele da se iz javne nabave isključe svi prevaranti. Kaže kako je takva prevara napravljena i u Hrvatskoj s iznajmljivanjem radnika, a podsjetio je i na privatizaciju devedesetih.

“Zašto Andrej Plenković i HDZ-ova vlada ne vole umirovljenike? Zašto mogu dati svima koji zaslužuju, a i onima koji je zaslužuju, ali ne i umirovljenicima? Kome je dobro u ovom sustavu? Što je Vlada učinila da spriječi da nas pljačkaju? Ništa”, riječi su SDP-ovog Ive Jelušića koji smatra da Vlada RH ne daje umirovljenicima ono što im pripada.

“Umirovljenicima je, prema Plenkoviću, toliko dobro da njih dvije trećina trebaju pakete pomoći. Kako? Laže. Umirovljenicima nikad nije bilo lošije nego danas”, zaključio je Špika koji je među zahtjevima istaknuo i ponovni obračun svih mirovina, ukidanje penalizacije za ranije umirovljenje, priznavanje majčinskog staža i majkama umirovljenima prije 2019. godine, ukidanje poreza na mirovine, ukidanje drugog mirovinskog stupa, ali i iznalaženje mogućnosti da se godine studiranja priznaju u staž za izračun mirovine.

Prvak BUZ-a prozvao je službene predstavnike umirovljenika za “slizanost s vladajućima”. “Čije interese oni zastupaju kad kažu da tražimo previše. Halo?! Oni guraju rastuće siromaštvo i kažu da se ne može. Može! Proračun je u vrijeme Plenkovićeve Vlade udvostručen, BDP je udvostručen”, kaže Špika tražeći da postoje svi financijski uvjeti da se mirovina poveća “doslovno odmah”. 

Exit mobile version