Mozaik

‘Nisam ovako zamišljala mirovinu. Čovjek snuje, Bog određuje’

U životu često pomno planiramo svoje poteze, nadajući se da ćemo ostvariti sve što smo zamislili. No, koliko god se trudili, postoji ona stara izreka ‘čovjek snuje, a Bog određuje’, koja nas podsjeća da ne možemo kontrolirati sve aspekte svoje sudbine.

Objavljeno

|

O temi izmicanja snova i planova, na platformi Quora progovorila je sudionica rasprave kojoj su duže od tri desetljeća izmicali planovi o povratku u domovinu. “Ni u bunilu nisam planirala živjeti u Americi punih 35 godina, a evo me, sa 70 godina još sam tu.”

“Došla sam sa suprugom kao mlada žena, a želja nam je bila ostati godinu dana i proputovati sve američke države. Potom smo se planirali vratiti. No, dobili smo poslove koje nismo mogli odbiti, ali smo ipak svake godine govorili da selimo ‘iduće godine’. Na kraju smo rekli da ćemo se vratiti u mirovini.”

“Ni to se nikada nije ostvarilo. On je iznenada preminuo i svi moji planovi nisu značili ništa. Kad sam pomislila da bih mogla preseliti sama, dogodio se lockdown. Potom mi se razbolio pas i više nije mogao putovati. Na kraju se pokazalo i to, da s ovom mirovinom kao samac neću moći preživjeti u domovini, jer je postala preskupa. Dakle, sve se urotilo protiv mog plana.”

“Još mi se jedan plan izjalovio. Radila sam cijeli život i nisam planirala da ću u starosti živjeti ovako skromno, na granici siromaštva! Sada se moram boriti od penzije do penzije, kao i mnogi ljudi u ovoj zemlji. Sasvim neplanski!”, ukazuje na ova sudionica rasprave na temu “Čovjek snuje, Bog određuje”.

Sudbini se ne može pobjeći

O toj temi progovorila je i sudionica rasprave koja je cijeli život bila bolesna, ali i sa 65 godina i dalje mirno živi s kroničnom bolešću. S druge strane, njezin suprug koji je uvijek bio zdrav i u dobroj formi, naglo je preminuo prije pedesetog rođendana.

“Razboljela sam se još u svojim kasnim dvadesetima i mislila sam da neću doživjeti starost. Još sam manje pomišljala na to da ću u dobi od četrdeset i osam godina postati udovica, jer je moj suprug uvijek bio zdrav i u top formi.”

“Naime, nakon moje tri operacije i uz kroničnu bolest koja je zahtijevala mnogo odricanja, oboje smo pretpostavljali da ću ja umrijeti puno prije njega. Mislili smo da je moje vrijeme na zemlji limitirano, dok njega čeka dug život. Oboje smo pogriješili.”

Danas ima 65 godina, u mirovini je i još uvijek je sposobna živjeti samostalno i kvalitetno. “Planovi su zaguljena stvar. Zbog bolesti se nisam ni usudila planirati putovanja, a na kraju sam putovala više nego što sam mogla i zamisliti jer su se karte s mojom prijateljicom, a nakon smrti mog supruga, tako poklopile. Također, sa suprugom sam voljela i planirala život u gradu, a kad je umro sama sam preselila na selo, što je bila velika, odvažna i naposljetku, dobra odluka.”

“I dalje sam otvorena za nove stvari i užitke u životu, ali više ništa ne planiram jer me iznenadni odlazak mog dotad zdravog supruga, u trenutku kad je trebao biti u naponu snage, naučio da život i smrt idu svojim putem dok smo mi zauzeti planiranjem nečeg sasvim stotog”, poučna je ispovijest ove žene.

Jesu li se vama ostvarili vaši snovi i planovi?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version