Vijesti

Može li umirovljenik registrirati OPG i zadržati mirovinu?

Rad u mirovini sve je prošireniji pa mnogi umirovljenici posežu za poslom na pola radnog vremena, a kako bi zadržali mirovinu i primali plaću. Može li umirovljenik biti sam sebi poslodavac, recimo na vlastitom OPG-? Pročitajte što na ovo pitanje odgovaraju pravnici.

Objavljeno

|

Mnogi umirovljenici u mirovini se bave poljoprivredom. Što ako proizvodnju za obiteljske potrebe požele pretvoriti u pravi posao? Što će se dogoditi s mirovinom koju primaju? Upravo to je zanimalo Z.L. iz Belišća koji se na ovu temu javio Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Umirovljenik sam, ali bi paralelno htio postati osnivač obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Da li to mogu? Da li mogu biti zaposlen u OPG-u i primati mirovinu”, pita ovaj umirovljenik.

I zaista, odgovaraju pravnici SUH-a, prema važećim propisima i umirovljenici mogu biti nositelji OPG-a. “Nema zapreke za to. Glede vašeg radnog odnosa u OPG-u, propisano je da se mirovina ne obustavlja umirovljenicima ako rade najviše do 20 sati tjedno. Prema tome nema zapreke da se zaposlite kao radnik u OPG-u na navedeni način”, stoji u odgovoru.

“Međutim vodite računa o tome da se kod prijave OPG-a uzima da nositelj radi određeni broj sati i kao zaposlenik čime bi ispunili već određeni broj sati rada. Savjetujemo vam da se o postupku upisa OPG-a raspitate kod Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a posebice o statusu nositelja u pogledu opsega radnog odnosa”, zaključuju u Pravnom savjetovalištu SUH-a.

Exit mobile version