Vijesti

Mirovine tonu, cijene domova lete u nebo: Evo gdje je najviše poskupjelo

Od 5 pa do čak 51 posto; toliko je većina županija ove godine podignula cijene smještaja u svojim domovima za starije i nemoćne. Prema analizi koju je objavio RTL, cijene nisu rasle samo za Zagrebu i još pet županija.

Objavljeno

|

Domovi za starije, poznato je, već su dugo vremena pravi luksuz. Prema RTL-ovoj računici, najveća poskupljenja su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, između 29 posto i 51 posto. Slijedi Splitsko-dalmatinska, od 5 do 50 posto i Požeško-slavonska s 49 posto.

Povećanja u Koprivničko-križevačkoj iznose 31 posto. Vukovarsko-srijemska je u dva navrata ove godine ukupno poskupjela domove za oko 29 posto. U prvom valu od veljače ove godine u domovima u Vinkovcima i Vukovaru povisili su cijene za 10 posto pa ponovno u srpnju za 15 posto. Dom za starije i nemoćne osobe Ilok povisio je cijenu usluge smještaja u prosjeku za 13,88 posto u veljači i za 17,86 posto u rujnu.

Varaždinska županija je povećala cijene za 29 posto, dok Osječko-baranjska i Šibensko-kninska imaju između 20 i 25 posto više cijene. Kod Međimurske je to 20 posto, Zadarske 16 posto, a Istarska i Brodsko-posavska – 15 posto.

Tri županije (Zagrebačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska) nemaju domove u svojoj nadležnosti, a u njih pet (Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj) i već spomenutom Zagrebu poskupljenja nije bilo.

“Mi u gradu Zagrebu nismo podizali cijene domova za starije od lipnja 2018. Nekako vidimo to kao načelo solidarnosti i tako vidimo socijalnu pravednost”, ističe pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu grada Zagreba Lora Vidović za RTL.

Razlozi poskupljenja u svim županijama su slični: rasle su plaće zaposlenicima, cijene energenata, hrane. Iz županija objašnjavaju da su zbog toga bili primorani povećati sufinanciranje domova. Iz Varaždina traže veću pomoć države.

Exit mobile version