Prati nas

Vijesti

Analiza

‘Mirovine neće rasti, zaboravite na postotke usklađivanja’

Formula usklađivanja nije u funkciji povećanja mirovina, osim nominalno, već čuvanja realne vrijednosti mirovina u odnosu na rast plaća i rast cijena (inflaciju).

Objavljeno

|

Kako su se cijene namirnica u Srbiji promijenile od kolovoza 2023., s obzirom na podatke Ministarstva trgovine? Koje su osnovne namirnice u košarici prosječnog srbijanskog umirovljenika i koliki je ukupan trošak za te namirnice? Kakav je iznos minimalne potrošačke košarice prema podacima Ministarstva trgovine u Srbiji za kolovoz 2023., i kako se ta cifra uspoređuje s prosječnom mirovinom i plaćom?
ilustracija: S. Bura/mj

Na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe održanoj u ponedjeljak, najavljeno je da će se nova, povoljnija, formula (80:15) usklađivanja mirovina početi primjenjivati od 1. srpnja sljedeće godine. Naime, potrebno je obaviti redovitu proceduru izmjena propisa, što uključuje javno savjetovanje i dva čitanja u Saboru.

Analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper upozorava da takav kompromis ne bi donio ništa umirovljenicima, pište tportal. “Formula usklađivanja nije u funkciji povećanja mirovina, osim nominalno, već čuvanja realne vrijednosti mirovina u odnosu na rast plaća i rast cijena (inflaciju). Ovakva formula nije adekvatna jer se u svakom usklađivanju mirovina stvara sve veći jaz, odnosno razlika između plaća i mirovina”, upozorio je Šemper, podsjetivši na Plenkovićevo obećanje iz 2016. godine o udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći od 60 posto.

Nakon već spomenutog srpanjskog usklađivanja taj udio iznosi svega 43,5 posto ako se u obzir uzmu samo mirovine po redovitim propisima. Dodavanjem braniteljskih mirovina, određenih po posebnim propisima, udio raste na 47,2 posto, a prosjek na 620,13 eura.

Oglas

Plenković je ovoga tjedna, predstavljajući izvješće o radu Vlade, istaknuo da je prosječna neto plaća u proteklih osam godina porasla za 76 posto, sa 749 na 1315 eura, što je 35 posto bez inflacije, a istovremeno je minimalna neto plaća porasla za 103 posto, s 331 na 672 eura, što je realno za čak 56 posto. Obećao je povećanje minimalca za 130 eura od 1. siječnja sljedeće godine, ali i povećanje mirovina do kraja mandata.

“Prema novom obećanju ovih dana, 2028. godine prosječna plaća bit će 1.600, a mirovina 800 eura, što daje udio od 50 posto. Novo obećanje o promjeni formule sa 70:30 na 85:15 nije ništa epohalno”, naveo je Šemper i pritom otkrio svoju računicu.

Da se posljednje usklađivanje, koje je umirovljenicima u prosjeku donijelo 39,94 eura više, provodilo po formuli 85:15, “povišica” bi bila 7,87 eura veća. Usklađivanjem po formuli 100:0, koju zagovaraju umirovljeničke udruge, umirovljenici bi dobili 55,68 eura više. Razlika između ovog i stvarnog prosječnog rasta mirovina iznosi 15,74 eura, zbog čega Šemper zagovara uvođenje formule 100:0. Ali istovremeno upozorava da bi čak i promjenom formule umirovljenici mogli opet ostati kratkih rukava, navodi tportal.

“U 2025. zaboravimo na postotke usklađivanja od četiri do osam posto jer je inflacija smanjena, a značajnog rasta plaća više neće biti! U tom slučaju nova formula 85:15 značit će rast mirovina za jedan do dva eura u odnosu na formulu 70:30″, zaključio je analitičar mirovinskog sustava.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.