Prati nas

Vijesti

Mogu li biti veće?

Ministar Piletić: Male mirovine su posljedica malih uplata doprinosa i malog staža

Prosječna starosna neto mirovina prema ZOMO-u (bez međunarodnih ugovora) za 40 i više godina mirovinskog staža iznosi 907 eura, a njen udio u prosječnoj netoplaći za srpanj 2024. iznosi 69 posto

Objavljeno

|

Piletićeva mirovinska reforma nije oduševila oporbu. Ulaganje dijela mirovinske štednje u alternativne fondove, uz državno jamstvo, oporba smatra koruptivnim modelom koji nije viđen nigdje u svijetu.
Marin Piletić (screenshot: Youtube)

Ministar mirovinskog sustava Marin Piletić za N1 televiziju komentirao je visinu mirovina. Naimenajniže mirovine, one od 394 eura, prima gotovo 270.000 umirovljenika.

“Naravno da ih treba povećavati. Štitimo socijalni standard, bez obzira što je inflacija usporila. I kroz reguliranu cijenu energenata i kroz jednokratne isplate. Međutim, rezultat tih mirovina je rezultat uplata tijekom radnog vremena, niskih plaća i male prosječne dobi mirovinskog staža. To je gorući problem i odražava se na sliku mirovinskog sustava. Zato je kontinuirani cilj Vlade povećanje plaća u javnom i državnom sektoru, što prati i privatni sektor. Kroz posljednja dva mandata je prosječna plaća porasla za 75 posto”, zaključio je Marin Piletić za N1.

Što kažu brojke?

Prema najnovijim dostupnim podacima, u kolovozu je na Zavodu bilo prijavljeno 1.744.130 osiguranika, dok je u rujnu isplaćeno 1.227.144 mirovina za kolovoz. Iz toga proizlazi da je omjer radnika i umirovljenika i dalje nepovoljan pa na jednog umirovljenika dolazi tek 1,42 radnika pri čemu za isplatu mirovina i mirovinskih primanja valja osigurati 649.800.000 eura.

Oglas

Prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju iznosi 31 godinu pri čemu ti umirovljenici imaju u prosjeku 73 godine starosti. Među više od 1,2 milijuna umirovljenika, tek ih 56.278 pripada skupini korisnika starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika. Ipak, novi umirovljenici imaju nešto više staža pa se ove godine odlazilo u mirovinu s prosječno 34 godine mirovinskog staža i 64 godine starosti.

Koliko se mirovina isplaćuje za 40 i više godina rada?

Prema aktualnoj statistici, mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža isplaćuje se na račune tek 230.602 umirovljenika. Prema računici HZMO-a to je 20,38 posto umirovljenika, no u računicu nisu stavljeni umirovljeni branitelji, djelatne vojne osobe i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane pa je taj udio manji od 20,38 posto. Naime, iza 71.922 braniteljske mirovine stoji malen broj odrađenih godina pa im mirovinski staž u prosjeku iznosi manje od 19 godina.

Koliko je to u eurima?

Prosječna neto mirovina sveukupnog broja korisnika mirovina prema ZOMO-u (bez međunarodnih ugovora) je 620 eura, a njezin udio u prosječnoj netoplaći za srpanj 2024. iznosi 47,2 posto.

Prosječna starosna neto mirovina prema ZOMO-u (bez međunarodnih ugovora) za 40 i više godina mirovinskog staža iznosi 907 eura, a njen udio u prosječnoj netoplaći za srpanj 2024. iznosi 69 posto

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.