Povjerljivo

Lidija: ‘Maćeha nas je izigrala, uzela je i naš dio tatinog stana’

Naša čitateljica Lidija piše nam o važnosti pravnog uređenja obiteljskih dogovora oko nasljedstva. Kroz svoje iskustvo, upozorava nas kako stvari često mogu krenuti neočekivano, čak i kada se čini da su obiteljski dogovori jasni i sigurni.

Objavljeno

|

Naša razočarana čitateljica Lidija nam na temu obiteljskog nasljedstva piše: “Želim sa svima podijeliti svoje iskustvo koje ukazuje na važnost pravnog dokumentiranja svih obiteljskih dogovora oko podjele imovine.”

“Bila sam djevojčica kad su se  moji roditelji rastali. Nekoliko godina kasnije, moj otac je dobio stan od firme u kojoj je radio. Taj stan je bio velik pa je otac platio samo 30 posto cijene, dok je na preostalih 70 posto imao stanarsko pravo”, piše nam Lidija.

“S vremenom se tata oženio, a godinama kasnije je s drugom suprugom dogovarao i raspodjelu imovine u slučaju njegove smrti. U to smo i sestra i ja bile upućene. Dogovor je bio jasan: ako moj otac umre prije njegove druge supruge, stan će se prodati, a novac će se podijeliti na tri jednaka dijela između nje i nas dviju kćeri. Ovaj dogovor bio je također zabilježen u oporuci”, povjerava nam naša čitateljica. Naime, otac je u međuvremenu otkupio dio stana na kojem je imao stanarsko pravo.

‘Tata je maćehi previše vjerovao’

To se, piše ova kći nadalje, činilo posve logičnim i jer je druga očeva supruga svoju kuću ostavila svojim kćerima, svakoj polovicu. “Međutim, 14 dana nakon smrti mog oca, njegova druga supruga je pokrenula tužbu i tražila da se ponovno utvrdi bračna stečevina. Iako je moj otac za života bio uvjeren da je njegov dogovor s novom suprugom dovoljno jak i valjan (jer joj je u potpunosti vjerovao kao dobroj osobi), pravo i pravda nisu uvijek na istoj strani. Njegova supruga tražila je preko suda,  mimo naših dogovora, polovicu stana kao bračnu stečevinu.”

”Na kraju, iako se prema oporuci očeva polovica stana trebala podijeliti na tri dijela, naša maćeha pristala je na prodaju stana, uz uvjet da ona, dakle sada i pravomoćno, zadrži polovicu, a mi svaka po četvrtinu stana. Nismo mogle ništa”, tvrdi.

Kako nadalje piše gospođa Lidija, ona izreka da ‘dogovor kuću gradi’ nije uvijek pravilo bez presedana. ”Ništa vam nije sigurno bez pravnog okvira. Čak i oporuke mogu se pobiti. Valja, stoga, biti oprezan u svim svojim dogovorima. Uvijek sve stavite na papir i osigurajte se pravnim putem, crno na bijelo. Samo tako možete zaštititi sebe i svoje najmilije od nepredviđenih pravnih bitaka koje se mogu javiti nakon smrti voljenih”, tvrdi ova krajnje razočarana kći.

Svjedočite li i vi nekoj sličnoj neugodnosti? Napišite nam anonimno.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version