Vijesti

‘Lažu vam političari koji obećavaju mirovine od 60 posto plaće, to je nemoguće’

Saborski zastupi Nenad Bakić upozorava da su rasprave o mirovinama svedene na pogrešne stvari te misli da bi kao pokazatelj trebalo koristiti takozvane mirovine s punim stažem.

Objavljeno

|

Saborski zastupnik i matematičar Nenad Bakić iznio je oštre kritike na aktere u političkom prostoru koji umirovljenicima obećavaju brda i doline, zazivajući prosječne mirovine u vrijednosti 60 ili 70 posto neto plaće. Mirovine su, kaže, apsolutno preniske, no brzog recepta za popravak nema.

Stranka Možemo se zalaže da se kod ovakvih razgovora kao indikator uzimaju takozvane starosne mirovine s punim stažem, a ne prosjek u koji ulaze i invalidske i prijevremene mirovine, kao i one po posebnim propisima.

“To vidim iz kuta gledanja koji nije čest, ali ga je vrlo korisno spomenuti. Ukupni trošak mirovina iz I. mirovinskog stupa koje isplaćuje HZMO u ovoj godini iznosi 8,35 milijardi eura. To je spletom okolnosti doslovno 10 posto našeg projiciranog BDP-a.”

Desetina BDP-a je dosta niži od prosjeka Europske unije koja izdvaja 11,5 posto, a postoje zemlje koje izdvajaju i više, navodi Bakić. Ipak, dodaje da su javne rasprave o mirovinama svedene na tri pogrešne stvari.

60 ili 70 posto neto plaće

“Prije svakih izbora, pa čak i u parlamentu, imamo nerealna obećanja i licitacije oko toga tko će obećati ili osigurati da prosječne mirovine budu 60 ili 70 posto neto plaće. To je zaista nemoguće. Ako bismo htjeli da prosječna mirovina iznosi 60 posto neto plaće, trošak svih mirovina ne bi bio 8,3 milijarde nego 11,6 milijardi eura. Povrh sadašnjih 4 milijarde koje se izdvajaju iz proračuna, morali bismo izdvajati još 3,5 milijardi. A proračun iznosi svega 33,5 milijarde.”

Napominje da je neodgovorno i cinično licitirati s postocima koji su neostvarivi. Samo jedan postotni bod povećanja mirovina, a umirovljenik teško da će ga i osjetiti, na godišnjoj razini košta preko 80 milijuna eura.

Formula za usklađivanje

Bakić je kritizirao i licitacije oko formule za usklađivanje mirovina. “Usklađivanje je instrument da se mirovine ne obezvrjeđuju, da se ne istope u inflaciji. Ono ne služi za opće povećanje mirovina. Formule neće riješiti problem.”

Prosjek svih mirovina

Iz stranke Možemo poručuju da mirovine koje su osigurane prema ZOMO treba povećati sustavno te da je prosječna mirovina s kojom se barata varljiv iznos. “Prosjek ne znači ništa. Pravi indikator sustava je puna starosna mirovina za onoga koji je otišao u mirovinu u dobi koju određuje zakon. Smatramo da mirovine treba povećati u razumnom periodu za deset postotnih bodova. Naravno, nipošto odmah i odjednom. Zalažemo se za model od dva posto godišnje povrh redovitih usklađivanja.”

Bakić kaže da se to treba izvesti tako da se prilikom svakog usklađivanja mirovine podignu za dodatni postotak. “To je moguće i potrebno. Sva druga velika obećanja nisu ozbiljna i održiva”, zaključio je Bakić.

Bakić: "Nemoguće je da mirovine budu 70 posto prosječne neto plaće"
Exit mobile version