Mozaik

Kako se riješiti mobitela i ponovno uživati u čitanju knjiga

Istraživanje britanske organizacije The Reading Agency pokazuje da samo polovica odraslih redovito čita iz zadovoljstva, kao i da mladi sve teže mogu zadržati pozornost na knjigama. To predstavlja ozbiljan udarac kulturi čitanja i obrazovanju jer dovodi do smanjenja kritičkog mišljenja i razumijevanja svijeta oko nas.

Objavljeno

|

Donosimo nekoliko savjeta stručnjaka koji su za The Guardian objasnili kako ostaviti mobitele po strani i ponovno uživati u čarobnom svijetu fizičkih knjiga.

Držite mobitel što dalje od sebe

Kad uzmete knjigu u ruke, ostavite mobitel na udaljenom mjestu, najbolje u drugoj prostoriji. Telefon vam ne smije biti na vidiku, jer samokontrola u tom slučaju ne funkcionira. Istraživanja pokazuju da se u potpunosti možemo usredotočiti tek kada je uređaj izvan našeg dosega.

Daleko od očiju, daleko od uma! Neka vam to bude moto. Ako baš trebate nešto provjeriti, ustanite i otiđite do mobitela te ga opet ostavite na istome mjestu. Ako telefon nije uz vas, lakše ćete progurati i dosadu koju ponekad možete osjetiti tijekom čitanja.

Pišite bilješke dok čitate

Knjigu je najbolje nositi sa sobom, kud god pošli. Knjige uvijek gube u usporedbi s društvenim mrežama na mobitelu pa ih je važno imati uz sebe. Također, smanjite upotrebu društvenih mreža pomoću aplikacija za blokiranje kako biste postali svjesniji koliko vremena trošite na njih.

Lara Feigel, autorica i profesorica engleskog na Kraljevskom koledžu u Londonu, kaže da se njezini studenti ozbiljno bore s čitanjem. “Potičem ih da kupe papirnate kopije knjiga, umjesto da čitaju online te da u knjige pišu bilješke. To se pokazalo učinkovitim jer nas fokusira na djelo, a bilješke nam omogućuju da se kasnije vratimo na bitne dijelove”, objašnjava Feigel.

Ne forsirajte

Čitanje je maraton, a ne sprint. Kao što nam je u djetinjstvu bilo prirodno da smo aktivni, tako je bilo i s čitanjem, no putem su nas omeli brojni vanjski faktori. Počnite čitati barem dvadeset minuta dnevno i postepeno povećavajte vrijeme. Možete si i postaviti cilj da dnevno pročitate deset stranica.

Pronađite idealno vrijeme i mjesto za čitanje

Idealno vrijeme može biti odmah ujutro dok ste još u krevetu. Ako se potrudite prvo uzeti knjigu, a ne mobitel, čitanje će vaš um umiriti, dok vijesti i društvene mreže često imaju suprotan efekt.

Čitanje nemojte doživljavati kao obvezu

Počnite s knjigama koje vas opuštaju i donose vam radost pa ćete lakše prijeći na one koje smatrate izazovnijima. Ljudi često sami uviđaju da ih je mobitel previše okupirao i vraćaju se papiru; ne zato što je to ispravno, već zato što u tome više uživaju. Za početak, birajte knjige koje vas osobno privlače i opuštaju. Inspiraciju možete pronaći u knjižnicama – otkrijte ih iznova!

Ne zaboravite na audioknjige niti na dobru TV seriju

Ako dugo niste čitali, audioknjige mogu biti dobar način da ponovno usvojite ovu naviku. Knjigu možete slušati dok putujete ili šetate psa, ali važno je isključiti sve obavijesti na mobitelu kako biste se potpuno usredotočili.

Nemojte se osjećati loše ako ne pročitate gomilu knjiga godišnje. Radujte se onome što pročitate, a ne osjećajte se loše zbog onoga što ne stignete pročitati. Riječ je o kvaliteti sadržaja. I dobra serija ponekad može nahraniti dušu bolje od romana koji ne ispunjava vaša očekivanja.

Exit mobile version