Prati nas

Vrt

Počinje sezona

Jesenska sadnja ruža golog korijena: Sve što trebate znati za uspješan početak

Sadnice ruža golog korijena su cjenovno prihvatljive, lake za transport, a vrtlari tvrde da u prvoj godini bolje napreduju od sadnica koje se isporučuju u loncima.

Objavljeno

|

Kako saditi ruže golog korijena?
scr: Youtube

Sadnice ruža golog korijena su mlade biljke ruža u stanju mirovanja (dormantnom stanju) s kratko orezanim stabljikama i korijenjem koje je izloženo i nije pokriveno tlom ili supstratom. Ovakve sadnice u vrtlarijama se vade se iz tla u kasnu jesen, pakiraju se i odmah šalju kupcima, najčešće uz pomoć dostavnih službi ili pošte.

Kupnja sadnica ruža golog korijena ima niz prednosti. Budući da ne zahtijevaju supstrat niti posudu, jeftinije su, manje opterećuju okoliš, a često su i jednostavnije za sadnju od sadnica u posudama. Dok su nekad vrtlarije svoje ruže golog korijena isporučivale poštom u običnim kartonskim kutijama, ušuškane u lagano vlažno lišće, danas im korijen često omataju tresetom i tankom PVC folijom.

Upravo tako zaštićene sadnice zadnjih desetak godina možete naći po prihvatljivim cijenama i u trgovačkim lancima u Hrvatskoj. Ipak, uvjeti u trgovinama ne odgovaraju sadnicama pa savjetujemo poseban oprez kod odabira i kupovine ovakvih sadnica. Ukratko, kupujte ih dok su svježe, jedre i dok im se pupovi (ili oka) nisu počeli razvijati.

Oglas

Kada cvjetaju?

Zdrava sadnica golog korijena posađena u kasnu jesen ili rano proljeće, već bi tijekom svog prvog ljeta trebala dati obilan cvat.

Kada saditi?

Ruže golog korijena najbolje je saditi u studenom kako bi se tijekom zime dobro ukorijenile i potjerale zdrave mladice na proljeće. Ako su posađene i pravilno zbrinute tijekom zime, možete očekivati da će u proljeće, kada ih ugrije sunce, sadnice golog korijena izbaciti sočne crvene izboje. Vrtlari čak tvrde da tijekom prvog ljeta, sadnice golog korijena često rastu brže od novoposađenih ruža u posudama.

Koliko se dugo mogu čuvati?

Sadnice valja čuvati na hladom i tamnom mjestu, zaštićene od smrzavanja i vjetra. Najbolje je posaditi ruže na dan dostave, ali mogu izdržati i par dana u dobrim skladišnim uvjetima. Ako niste spremni za sadnju, sadnice možete čuvati do dva tjedna no tada im morate osigurati i vlagu koja će održati korijen živim. To možete postići namakanjem korijenja i prekrivanjem vlažnim kompostom ili novinama.

Alternativno, možete ih privremeno “zakopati” tako da biljku položite pod kutom od 45 stupnjeva u jarak u vrtu na sjenovitom mjestu, a potom korijen rahlo zatrpajte vlažnim tlom. Kada budete spremni za sadnju, nježno ih izvadite i prenesite na željeno mjesto.

Kako saditi?

Prije sadnje preporučeno je namakanje korijenja u kanti vode najmanje sat ili dva. Iskopajte rupu i pripremite tlo. Rupa bi trebala biti otprilike 40 centimetara i duboka. Razrahlite tlo na dnu rupe vilama. Postavite sadnicu ruže golog korijena u sredinu. Ispunite rupu kvalitetnim kompostom i dobro nogom natisnite tlo oko biljke. Stari vrtlari savjetuju na dno jame za sadnju staviti zreli stajnjak, koji ćete pokriti slojem tla kako bi se izbjegao izravan kontakt korijena i stajnjaka.

Posebno treba voditi računa o tome da mjesto kalemljenja (cijepljenja) treba biti nekoliko centimetara iznad tla nakon sadnje. Nakon sadnje ruže treba dobro, ali stvarno dobro, zaliti i održavati tlo vlažnim, ako su zime suhe. Najbolje što se ovako sađenim ružama može dogoditi je da ih pokrije debeli sloj snijega koji će ih štiti od smrzavice i isušivanja tijekom zime.

Teoretski, ruže golog korijena mogu se saditi i cijele zime sve do ranog proljeća, no valja izbjegavati smrznuto tlo i tlo loše drenirano tlo zasićeno vodom.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.