Prati nas

Vijesti

Nije dovoljno

HDZ: U mirovine ide četvrtina budžeta, SDP: Štedite na umirovljenicima

Štedi li Vlada na umirovljenicima kao što se ovih dana može čuti iz više oporbenih izvora? Četvrtina budžeta ide prema umirovljenicima, podsjećaju vladajući. No siromaštvo umirovljenika raste.

Objavljeno

|

Prosvjed 'Protiv siromaštva' održan u Zagrebu 1. listopada 2024 u organizaciji stranke Blok umirovljenici zajedno.
foto: Sandro Bura

Tijekom saborske rasprave o prijedlogu rebalansa državnog proračune SDP-ovi zastupnici iznijeli su cijeli niz prigovora vladajućima koje optužuju da rebalansom štede na najranjivijim skupinama. Kažu uštede su najviše zahvatile umirovljenike pa Sabina Glasovac (SDP) podsjeća na zaostajanje mirovina za inflacijom koja kumulativno iznosi čak 26 posto u posljednje četiri godine.

Glasovac je upozorila na pad udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, čak i kad gledamo deset godina unatrag, a tada je, prema njenim riječima, proračun bio u bitno lošijoj situaciji. Dodala je da se nada da će u prijedlogu državnog proračuna za 2025. godinu Vlada pokazati namjeru za solidarnijom Hrvatskom. Upozorava, svaka treća osoba u zemlji starija od 65 godina je u siromaštvu.

S druge strane, iz vladajuće stranke nastavljaju s porukama da za umirovljenike čine sve što mogu. Majda Burić (HDZ) tako kaže da njena stranka umirovljenicima ne uzima ništa. “Ako je itko išta umirovljenicima uzeo onda je im je to uzeo SDP”, poručila je.

Oglas

Podsjetila je da je SDP uzeo 4,5 milijardi kuna iz 2. mirovinskog stupa kako bi “krpali” proračunske rupe za 2015. godinu, a to su, rekla je, uzeli djelatnim vojnim osobama te osobama s invaliditetom. Burić je kazala i da je SDP smanjivao i mirovine i mirovinska prava hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Navela je da se sada svaki četvrti euro u državnom proračunu odnosi na mirovinski sustav i umirovljenike te rast mirovina i mirovinskih prava.

Koliko je Ministarstvo mirovinskog sustava uštedjelo?

Ovih je dana objavljeno da je Ministarstvo mirovinskog sustava prikazalo velike uštede (288 milijuna eura) pa je stranka BUZ koji podupire predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića zaključila da Ministarstvo štedi na umirovljenicima i zatražila ostavku resornog ministra.

Ministar Marin Piletić odgovara da su se stavke za umirovljenike povećale, a da takozvanu uštedu predstavljaju sredstva koja se nisu isplatila kroz inkluzivni dodatak, ali će biti isplaćena. Zapelo je, dodao je, oko 80.000 zahtjeva zbog nedovoljno vještaka i nedovoljnih kapaciteta. “Do kraja godine svi moraju dobiti rješenje. Svih 140.000 koji su primali doplatak za invalidninu ili osobnu njegu, zaostatke će dobiti s 1. siječnjem iduće godine”, ustvrdio je u programu N1.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.