Draga Ksenija

Draga Ksenija: Svekrva me tjera da čistim svinjac, a ja sam gradska cura

Čitateljica doživljava pravi sraz životnih stilova kad iz grada stigne u posjet suprugovoj obitelji na selo. Naša savjetnica Ksenija Habunek otkriva joj kako pronaći zajednički jezik s ovom radišnom obitelji, unatoč stajskim mirisima koji joj izazivaju osjećaj mučnine i zgađenosti.

Objavljeno

|

Draga Ksenija, ovo će vas nasmijati, ali želim iskreni odgovor. Imam 34 godine i sa suprugom i djecom živim u većem gradu u kojem sam rođena. Svekrva i svekar s mlađim neoženjenim sinom žive u Slavoniji i vode obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo do kojeg je asfalt došao prije desetak godina. Reklo bi se Bogu iza nogu. Problem je što svekrva svaki put kad dođemo u posjet očekuje da se suprug i ja odmah preodjenemo i uključimo u radove na imanju.

Da sam željela raditi na selu, onda ne bih živjela u gradu, već bih gacala po blatu Slavonije ili Like, zar ne? Suprug bez pogovora i sa smijehom navlači gumene čizme i odmah prione poslu, kao da uživa u tome. Ali meni to jednostavno nije prirodno. Nikad prije nisam radila takve poslove. Iskreno, meni se od svih tih mirisa vrti u glavi, a kad priđem svinjcu, doslovno mi se smrači pred očima. Jednom sam čak bila na rubu povraćanja. Suprug to vidi kao šalu, ali čini mi se da svekrva u tome uživa.

Tih tjedan dana koje ljeti provedemo kod njih, tuširam se četiri puta dnevno. Taj miris štale jednostavno nije moguće istjerati iz kose i kože, zavuče mi se u nos i ne mogu ga se riješiti. Osim toga, smatram da nije pristojno očekivati od gostiju da rade, pogotovo ne takve prljave poslove. Kako da joj kažem da ne želim prebirati krumpir, čistiti svinjama ili brati jaja u kokošinjcu, a da ne izazovem obiteljsku dramu? Gradska cura

Ksenijin odgovor: Volite li kobasice, špek i šunku?

Draga gradska curo, čini se da ste se udali za seoskog dečka koji vas povremeno voli vidjeti u okolnostima koje su njemu posve normalne. S druge strane, možda vas svekrva želi podučiti svojim vrijednostima. Te vrijednosti su sigurno i vrijednosti njenog sina za kojeg ste se udali. To je razumljivo, pogotovo ako vam ne smrde delicije poput slasnih kobasica, špeka i pršuta koje vam na stol dolaze iz tog istog svinjca koji vas sada toliko odbija.

Razumijem da su vam mirisi i poslovi možda nepoznati, ali ne morate se nužno uključiti u sve. Ponekad je dovoljno pokazati poštovanje prema onome što drugi rade, makar iz daljine. U konačnici, svekrva možda samo traži način da se poveže s vama i osjećaj da cijenite trud koji ulaže.

Iz pisma zaključujem da još niste poduzeli nikakve neprijateljske aktivnosti prema svekrvi i to je jako dobro. Umjesto da sve odbacite s prijezirom, pokušajte pronaći zajedničku točku. Možda u dogovoru o nekoj manje “mirisnoj” aktivnosti na imanju uz pohvalu za sve što rade vaši svekar, svekrva i njihov mlađi sin. To što oni rade je važan posao. Važno je i da vaš suprug vidi da se trudite razumjeti taj dio njegova života.

Ponekad se najveći nesporazumi događaju upravo zato što zaboravimo da svaki odnos traži kompromis. Ako ne ide drugačije, ljubazno zatražite neki posao izvan svinjca. Iako vas ni svinjac neće pojesti. Kažete da se od gostiju ne bi smjelo tražiti da rade takve poslove. Samo ću reći da biste trebali biti sretni što vas svekrva ne smatra gošćom, već dijelom svoje radišne obitelji. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Exit mobile version