Draga Ksenija

Draga Ksenija: Snahini roditelji nikad nas ne zovu na obiteljska druženja

Neuzvraćeni pozivi na obiteljska okupljanja izvor su nezadovoljstva za ovu svekrvu. Iako i sama kaže da su odnosi sa snahinim roditeljima srdačni, željela bi ih podignuti na višu razinu. Pročitajte što joj je savjetovala naša kolumnistica i životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Draga Ksenija, nešto me već duže vrijeme muči. Roditelji naše snahe su dragi ljudi i zaista ih cijenim, ali ima jedna stvar koja mi smeta kod njih.

Volim organizirati obiteljska okupljanja i to me ispunjava radošću. Uvijek se odazovu pozivima na rođendane, roštilje, proslave imendana i jako mi je drago zbog toga. Nedavno smo na gruntu u Zagorju proslavili i odlazak mojeg supruga u mirovinu. Međutim, kada snahina majka organizira obiteljska druženja, nas nikad ne pozove. Uvijek poziva samo mog sina, moju snahu i naše unuke.

Znam da se to možda čini kao sitnica, ali meni bi puno značilo da nas pozovu jer nemamo nikakvih nesuglasica i nema nikakve loše krvi među nama. Do sada nisam s nikim razgovarala o ovome. Ako pitam sina, reći će mi da previše brinem oko sitnica. Ako pitam snahu, bojim se da će se uznemiriti. Trebam li nešto učiniti ili pustiti da stvari ostanu kakve jesu? Druželjubiva svekrva

Ksenijin odgovor: Ako morate, budite izravni, ali srdačni

Draga Druželjubiva svekrvo, dugo sam razmišljala o opravdanosti vašeg osjećaja izostavljenosti i ne mogu reći da niste u pravu. Želite produbiti odnos sa snahinim roditeljima, no odaziv s druge strane vas ne zadovoljava. Prije nego donesete konačan zaključak, pokušajte razumjeti snahine roditelje i postavite si par pitanja.

Vidite li snahu i unuke češće od njih pa njeni roditelji žele intimnije okruženje u kojem će se moći družiti i nadoknaditi ono što oni misle da su propustili? Jeste li razmišljali o tome? To se često događa kada mladi par živi u kući s njegovim ili njenim roditeljima. S druge strane, možda nemaju naviku velikih obiteljskih okupljanja i jednostavno su privatniji i povučeniji po prirodi.

Sve to ne mora značiti da vas prijateljica ne cijeni ili ne poštuje. Svi imamo svoje navike, a ponekad te sitne razlike u pristupu mogu djelovati kao nesporazum pa u pretjeranom analiziranju od muhe napravimo slona.

Ne bih odvojeno sa sinom i snahom razgovarala o snahinim roditeljima i izbjegla bih sve što bi netko mogao protumačiti ogovaranjem ili spletkarenjem. Umjesto toga, jasno dajte do znanja što želite. Recimo, kada čujete da se planira neko druženje kod snahinih, možete iskreno i srdačno reći da biste se i vi rado podružili s njenim roditeljima. Tko bi vam to mogao zamjeriti?!

Ili, ako snahini imaju lijepi vrt ili vikendicu, jednostavno im recite: “Hej, zašto ne bismo u vašem prekrasnom vrtu organizirali neki roštilj ili druženje? Samo recite što trebamo donijeti!” Zar to ne bi bio primjereniji i iskreniji pristup koji ne ostavlja prostor pogrešnim interpretacijama?

Imate dobar odnos sa snahinim roditeljima, čini se da se dobro slažete i sa snahom i sinom. Prema ovome što ste naveli, reklo bi se da ste jedna skladna i sretna obitelj. Čak i da stvari ostanu kakve su sada, zar bi to stvarno bio neki problem? Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Exit mobile version