Draga Ksenija

Draga Ksenija: Sin se udaljava, stalno je kod snahinih roditelja

Majka iz Zagreba suočava se s osjećajem da polako gubi bliskost sa sinom koji vikende provodi kod snahinih roditelja. Naša životna savjetnica Ksenija Habunek savjetuje joj kako situaciju okrenuti u vlastitu korist.

Objavljeno

|

Draga Ksenija, suprug i ja živimo u Zagrebu, a naš sin i snaha također su ovdje u susjednom kvartu, dok njezini roditelji žive u Zaboku. Nemam problema sa snahom. Nemamo nikakvih velikih sukoba. Nije da si tepamo i šaljemo pusice, ali ne gledamo se ni preko nišana.

Problem je u tome što sina viđam jednom, možda dvaput mjesečno. Puno češće ga viđaju snahini roditelji kod kojih je svaki vikend. Puno smo ulagali u obitelj, a sada kao da nas zaboravlja i kao da za mene i supruga ima sve manje mjesta u njegovom životu. Suprug o tome ne govori, ali poznajem ga i znam da mu smeta, da ga duboko emotivno pogađa ova situacija.

Bojim se i pomisliti kako će biti kad dođe beba. Hoće li za nas uopće biti mjesta pored drugog djeda i bake? Ne želim biti svekrva koja stvara razdor, ali također ne želim ostati sa strane dok gledam kako polako gubim sina. Mogu li što napraviti? Zapostavljena majka

Ksenijin odgovor: Iskoristite svoju priliku

Draga Zapostavljena, znam da su vaše emocije vrlo intenzivne i teške. Iz vaših rečenica mogu zaključiti da zaista volite svoje dijete i da želite zadržati mjesto u njegovom životu, kao i to da, srećom, niste impulzivna osoba. Ako želite duševni mir, morate prihvatiti da obiteljski odnosi s godinama prirodno evoluiraju, posebno kada djeca osnuju vlastite obitelji.

Malo ste mi detalja dali o sinu i snahi pa ću pretpostaviti da puno rade preko tjedna, a onda im odlazak u Zabok djeluje kao bijeg od svakodnevice i gradske vreve. Vikendi sa snahinim roditeljima vjerojatno su praktična stvar i ne znače da vas sin manje voli. Vjerojatno čak ni ne pomišlja da ste vi povrijeđeni. Razgovarajte s njim. Pokušajte mirno izraziti svoje osjećaje, bez optuživanja, i saslušajte što vam on ima reći. Nemojte a priori odbaciti njegovo objašnjenje, već se stavite u njegovu poziciju i poslušajte što ima za reći.

Što se tiče dolaska bebe, ja na to ne bih gledala kao na nešto što će vas ugroziti. Dapače! Budite mudri, to je vaša prilika da zabljesnete i u sinovljevim i u snahinim očima. Sin i ona će trebati podršku s obje strane pa postupajte pametno. Budite prisutni, a ne nametljivi. Budite korisni, ali onako kako sinu i snahi bude odgovaralo. Rezultat neće izostati.

Za kraj bih rekla da po svaku cijenu izbjegnete stanje povišenih emocija. Ni u ludilu nemojte pritiskati sina da bira između vas i snahinih roditelja. Vrijeme koje provodite zajedno učinite ugodnim, bez brojanja minuta i zaokruživanja dana na kalendaru. Život je dug, stvari će sjesti na svoje mjesto. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Exit mobile version