Prati nas

Draga Ksenija

13 godina

Draga Ksenija: Ljubim mlađega, ali brinem se da mu uskraćujem očinstvo

Čitateljica je nakon razvoda konačno pronašla ljubav. Umjesto da bude sretna, traži mane novom odnosu i razloge zašto ta veza nije moguća. Naša životna savjetnica Ksenija Habunek poručuje joj – i na sreću se treba naviknuti.

Objavljeno

|

Gospođa Ena, suočena s neočekivanom objavom supruga o odlasku, doživjela je potpuni šok. Dok je pakirala njegove stvari, osjećala je bijes i nemoć. No, hrabro se suočila s novom situacijom, organizirala razvod i preokrenula život. Sada, nakon 17 godina, sretna je s novim brakom i sretnom djecom, zahvalna ženi koja ju je oslobodila od prošlosti.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, imam 53 godine i razvedena sam. Prije šest mjeseci započela sam vezu s muškarcem koji je od mene mlađi 13 godina. Za sada funkcioniramo i većinu vremena provodimo zajedno. U našem odnosu ta razlika se ne primijeti.

Muče me dvije stvari. Prva, on zaslužuje ostvariti se kao otac, a sa mnom ne može. Jesam li sebična? Drugi problem je moja okolina. Moja djeca tu vezu nikada ne bi prihvatila. Nekada pomislim da bih je trebala prekinuti prije nego što odemo predaleko. Trebam li? Sretna, a zabrinuta

Ksenijin odgovor: Naviknite se na sreću

Draga Sretna, a zabrinuta, započeli ste novu vezu u zrelim godinama i to s mlađim muškarcem. To može izazvati mnogo sumnji; u sebe, u okolinu, u njega. Jasno je da ste oprezni i to je u redu. Ali i oprez nije dobar, ako ga je previše.

Oglas

Pitate se jeste li sebični što ste s muškarcem koji bi se, prema vašem mišljenju, mogao ostvariti kao otac. Riječ je o četrdesetogodišnjaku. Da mu je očinstvo bilo apsolutni prioritet, vjerojatno bi do sada poduzeo korake u tom smjeru. Ako ih nije poduzeo, to može značiti da mu je vaša veza važnija od same ideje o djeci. Što ako on uopće ne želi djecu? Umjesto da sami pretpostavljate njegove želje, predlažem da razgovarate s njim. Možda će vas iznenaditi njegov stav.

Okolina, a posebno djeca, mogu biti izvor stresa. Baš sam nedavno pisala kako se od žena u patrijarhalnim društvima očekuje da zatomljuju svoje potrebe za romantičnom i tjelesnom ljubavi, pogotovo nakon četrdesete, pedesete godine. Očekuju to od nas baš oni koji bi nas trebali najviše voljeti i kojima bi trebalo biti važno da smo sretne.

Međutim, važno je zapitati se: živite li svoj život prema vlastitim željama ili prema očekivanjima drugih? Naravno, njihova mišljenja su vam važna, ali sreća i ispunjenost također su bitne. Vremena se mijenjaju, i veze s razlikom u godinama nisu rijetkost. Djeci će isprava biti čudno, možda neugodno, ali preživjet će. Vi ste sigurno preživjeli i gore stvari u životu od toga da vam je majka sretna i zaljubljena.

Znam, i na sreću se treba naviknuti. Umjesto ruminiranja o razlozima zašto biste trebali prekinuti, razmišljajte kako ćete očuvati i unaprijediti odnos s vašim muškarcem. Razgovarajte s njim otvorenom i dajte priliku i sebi i njemu. Zabavljajte se, život je kratak. Nitko nije sreću u ljubavi ostvario planirajući krah veze već na samom njenom početku. Sretno! Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.