Prati nas

Draga Ksenija

Nije joj smiješno

Draga Ksenija: Kći kaže da sam baka njenom psu, a ja želim prave unuke

Čitateljica nije zadovoljna načinom na koji se njena kći odnosi prema psu, no zapravo joj zamjera što joj nije podarila unučad. Naša životna savjetnica Ksenija Habunek smatra da bi se trebala prestati brinuti oko krivih stvari.

Objavljeno

|

Ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, imamo jedinu kćer. Navršila je 30 godina i još uvijek se nije udala niti ima djecu. Umjesto toga, ima malog psa kojega obožava. Moram reći da nemam ništa protiv pasa i povremeno ga suprug i ja čuvamo kada je kći na putu. Ono što mi smeta jest kako se ona ponaša u vezi s njim.

Stalno govori da je mama tom psu, a za mene kaže da sam mu baka. Iskreno, osjećam se neugodno kad izvodi te gluposti, pogotovo kada luduje pred mojim prijateljicama, a njoj je to jako smiješno. Mogu misliti što prijateljice pričaju meni iza leđa.

Stalno se pitam zašto ne bi mogla imati barem jedno dijete, ako se već ne želi udati. No, na moju žalost, rekla mi je da to nije opcija za nju i da je zadovoljna sa svojim životom. Do sada je imala par dugih veza i ti muškarci s kojima je živjela nisu bili materijal za brak u smislu žrtve za obitelj i poduzetnosti, ali barem je mogla s jednim od njih imati dijete. Što da učinim? Nebaka

Oglas

Ksenijin odgovor: Zar se i vi ne biste mogli malo našaliti?

Draga Nebako, razumijem da vam je neugodno kad se vaša kći šali na račun toga da ste “baka” njezinom psu, osobito pred vašim prijateljicama. Mi smo neke druge generacije. Ali i sami znate da ona to radi baš zato što zna da vas time malo ljuti pa joj je simpatično tako unijeti humor u vaš odnos i riješiti se pritiska koji joj namećete. Što se više zgražate nad tim, to će joj slađe biti zezati vas.

Ja to vidim ovako: imate odraslu, samostalnu kćer koja kaže da nije spremna na majčinstvo, barem ne u ovom trenutku. Važno je prepoznati da životne odluke koje se tiču partnera i djece pripadaju njoj. Ne možete je prisiliti da osjeti majčinski nagon, ne možete je prisiliti da bira drugačije muškarce, ne možete je prisiliti da rodi. To je njeno pravo. Pomirite se s tim, ako želite živjeti u miru.

Umjesto toga, budite sretni zbog toga što je ona sretna. Podržavajte je u onome što je čini sretnom, čak i ako se radi o ludiranju s psom. Zar se ne biste i vi mogli malo našaliti na tu temu?

Što se prijateljica tiče i mogućeg ogovaranja, i sami znate da bi vas to trebalo brinuti kao lanjski snijeg, pogotovo u kontekstu odnosa s vašim djetetom. A ako se ne možete nositi s tim, nađite si bolje prijateljice. Šetnja s psićem prava je prilika za upoznavanje novih ljudi, zar ne? Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.