Vrt

3 proljetne lukovice koje će oživjeti svaki travnjak, posadite ih sada

Njegovani travnjaci su lijepi, ali dosadni. Dobra stvar je da njihovu monotoniju možete razbiti lukovičastim proljetnicama koje su raskošne po cvatu, ali skromne u zahtjevima.

Objavljeno

|

Čak i ako ne želite održavati vrt, pa oko kuće imate samo travnjak, ne morate se odreći proljetnica. Dapače! Održavani travnjaci su lijepi, ali dosadni, pa je zamjetan trend takozvane naturalizacije kojom se tom zelenilu dodaje cvijeće.

Upravo su se lukovičaste proljetnice pokazale kao najbolje i najizdržljivije u travnjacima, a neke od njih naprosto uživaju u takvom “divljem” okruženju. A kako je sada vrijeme za planiranje, a za tjedan ili dva će početi i idealno razdoblje za sadnju lukovica, preporučit ćemo tri vrste s kojima možete postići najbolje rezultate. Dakako, možete se odlučiti za jednu ili sve tri, ako želite travnjak pretvoriti u šareni cvjetni tepih s minimalnim održavanjem.

Visibabe

Elegantne i skromne visibabe su izvrstan izbor za sadnju u travnjake na polusjenovitim ili sjenovitim pozicijama. Dapače, blještavo bijeli zvonasti cvjetovi mogu osvijetliti sumorna mjesta ispod stabala i grmova. Ipak, visibabama treba nekoliko sezona da se u potpunosti stabiliziraju i razmnože. Nakon toga, imat ćete vrtne prijatelje za cijeli život.

Visibabe traže dobro drenirano tlo koje će i preko ljeta imati nešto vlage. Nikako neće podnositi pozicije na kojima se zadržava voda. Iskopajte rupe duboke oko pet do sedam centimetara i u njih položite najviše tri lukovice. Razmak između “kućica” treba također biti pet do sedam centimetara. Svako proljeće pognojite ih mineralnim gnojivom s podjednakim NPK omjerom, prema uputama na pakiranju.

Proljeće u Zagrebu
foto: Pexel

Šafrani

Šafrani su jedan od tri zicera za travnjake, no kao nijedna druga lukovičasta vrsta unose boje; od bijele preko krem i žute do ljubičaste i purpurne. Baš kao i visibabe, njihovi cvjetovi izviruju iz posljednjih proljetnih krpa snijega, najavljujući buđenje prirode.

Za dojam raskoši posadite ih na osunčane travnjake i pozicije koje dnevno dobivaju minimalno pet sati izravnog sunca. I oni traže dobro drenirana tla. U travnjaku iskopajte rupe duboke oko pet centimetara. Preporučuje se saditi oko desetak lukovica po četvornom metru koje će se kroz nekoliko sezona rapidno razmnožiti i stvoriti prekrasne rascvjetale skupine.

Proljeće u Zagrebu
foto: Pixabay

Kao i svako lukovičasto cvijeće, šafrani trebaju vrijeme za prikupljanje energije da bi se razmnožili nakon cvatnje, a to mogu jedino ako im sačuvate lišće. Zato travnjak sa šafranima ne bi trebalo kositi četiri do šest tjedana nakon što cvijet usahne. Što kasnije, to bolje. Pred zimu ih pognojite uravnoteženim NPK gnojivom.

Pjesnički narcisi

I za kraj, naši favoriti – pjesnički narcisi koje su mnogi naslijedili od svojih majki i baka. Jednom posađeni, veselit će vas desetljećima. S čisto bijelim laticama i žutom kratkom čašicom obrubljenom crvenom bojom, ovaj starinski narcis nije izbirljiv kada je riječ o tlu, sve dok je pristojno drenirano. Posadite ih na dubinu od deset do petnaest centimetara i prepustite se uživanju u njihovoj eleganciji i mirisu.

Božje ovčice (foto: Alicja/Pixabay)

Cijenit će proljetnu gnojidbu uravnoteženim NPK gnojivom, ali će vam oprostiti i ako ih zanemarite. Odgodite košnju travnjaka što dulje možete, minimalno pet tjedana nakon cvatnje, kako biste sačuvali list i omogućili im da se “udebljaju” i razmnože. Posljednjih godina brojni vrtlari prijavljuju kako su njihovi pjesnički narcisi postali žrtve puževa golaća pa pripazite na potencijalne štetočine.


Exit mobile version