Zdravlje

Zob, cikla, bijelo meso i grah aduti su za mršavljenje po novoj dijeti

Najdeblji smo narod u cijeloj Europskoj uniji sa čak 65 posto odraslih i 35 posto djece koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Po konzumaciji voća i povrća djeca su nam pri dnu europskih ljestvica, a ni stariji ne zaziru od pekara i sjedenja pred ekranom. Nova dijeta koja se pokazala uspješnom bez gladovanja bazira se na vlaknima i proteinima i svakako nije naodmet naučiti nešto novo o mršavljenju.

Objavljeno

|

Mediteranska prehrana privlači pozornost kao izbor fleksibilne dijete koja daje rezultate, pri čemu osoba koja je na dijeti ne gladuje. Nedavno istraživanje pokazalo je da jedna novija, slična dijeta također daje izvrsne rezultate, a nekima izvrsno odgovara. 

Ova dijeta obećava pomoć pri mršavljenju ako se fokusirate na samo dvije skupine hranjivih tvari – vlakna i proteine. Poznata je kao Individualizirani program poboljšanja prehrane (iDip) koji se pokazao djelotvornim kod gotovo polovice sudionika istraživanja. Ispitanici su tijekom godine dana uspjeli zdravo izgubiti 13 posto tjelesne težine, odnosno do 12 kilograma. 

Nije riječ o instant dijeti nakon koje se težina odmah vrati na prethodno stanje, već se pokazalo da su sudionici željenu težinu uspjeli zadržati godinu dana nakon što su završili s ovim režimo prehrane. “Isključivo smanjeni unos kalorija ne uspijeva jer organizam ostavlja bez ključnih hranjivih tvari i vjerojatnije je da ćete kasnije to opet nadoknađivati hranom i vratiti težinu”, ističu znanstvenici Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign, a prenosi Daily Mail.

Količina proteina i vlakana koju je svaka osoba unosila ovisila je o njihovoj tjelesnoj težini i ciljevima, ali općenito, jeli su više svježeg povrća, zobi i nemasnog mesa poput ribe i puretine.

Proteini za sitost, vlakna za količinu

Proteini su makrohranjiva koja najduže drže sitima, čak više od masti i ugljikohidrata. Što dulje ostanete siti nakon obroka, općenito manje jedete. Vlakna su hranjiva tvar koja je ključna za to da unesete više hrane, ali bez suvišnih kalorija. Ima ih u izobilju u voću i povrću koji tijelu također osiguravaju vitamine neophodne za zdravlje.

Rezultati testiranje ove dijete, u Americi popularne kao iDip, upravo su objavljeni u časopisu Obesity Science and Practice. Sudionici su pohađali 19 različitih radionica o planu prehrane, a sve naučeno primijenili su kao domaću zadaću. Vagali su se svakoga tjedna i pohađali individualna savjetovanja. 

Znanstvenici su pratili sudionike dodatnih godinu dana nakon dijete kako bi vidjeli hoće li održati gubitak težine. Savjetovano im je da jedu niskokaloričnu hranu bogatu vlaknima, poput zobi, jabuka, cikle i brokule uz visokoproteinske namirnice poput puretine, piletine, ribe i graha. Većina je zadržala novu težinu.

Exit mobile version