Prati nas

Mozaik

ispovijest

Životne prekretnice: ‘Kad sam dobila rak, popisala sam želje i zaista ih ostvarila’  

Kada je Cathy Hamilton (63) u svojim srednjim pedesetima oboljela od raka, njezin život poljoprivrednice doživio je drastičan zaokret. Nakon godinu i pol borbe s bolešću, odlučila je napustiti stari život i potpuno se posvetila slikanju. Doživjela je velik uspjeh u Australiji.

Objavljeno

|

Žene koje su preboljele rak.
ilustracija: S. Bura/mj

Australka Cathy Hamilton danas je, osobito na svom kontinentu, poznata slikarica. I sama njezina životna priča, obilježena borbom s rakom i uspjehom u umjetnosti nakon što je cijeli život bila poljoprivrednica, polučila je veliko zanimanje i divljenje široke javnosti.

Kako je ispričala za Women’s Weekly, oduvijek je bila kreativna. “Kao dijete, čim bih uzela kist ili olovku u ruke, znala sam u sebi da je to ono što želim raditi u životu”, ispričala je. No, u to vrijeme diploma iz umjetnosti nije se smatrala pouzdanim izborom za karijeru, pa je odlučila upisati tečaj za tajnicu i zaposlila se kao menadžerica u kompaniji Oroton.

Cathy je živjela u Sydneyju kada je upoznala ambicioznog farmera Jima Hamiltona. Vjenčali su se i daleko od grada kupili imanje. “Imali smo oko 3.000 ovaca i uzgajali stoku, voljela sam raditi sa životinjama i na zemlji” kaže Cathy. Život na selu značio je imati pune ruke posla od jutra do sutra, ali nikada nije prestala biti kreativna. “Svaku minutu koju sam mogla ukrasti, odlazila sam na radionice i satove umjetnosti te slikala,” dodaje.

Oglas

Promjena preko noći

A onda se, preko noći, sve promijenilo. Cathy je bila pod tušem kada je primijetila kvržicu na dojci. Osam tjedana ranije napravila je mamografiju i ultrazvuk koji su bili uredni te je bila prilično sigurna da nema razloga za brigu, ali ipak je otišla u Sydney na detaljnu provjeru. “To mi je spasilo život,” kaže ona.

Kad su joj doktori uklonili dojku, otkrili su da je “u potpunosti bila zahvaćena rakom”. Cathy je prošla kemoterapiju i zračenje. Suočila se s tim najbolje što je mogla. Čak je na odjel donosila pačiće kako bi razveselila malu djecu koja su dolazila u posjetu bolesnim majkama.

Ipak je to, kaže, bilo 18 mjeseci pakla. Da sve bude još teže, u to joj je vrijeme preminuo otac. Sve to navelo ju je da promijeni život pa su supružnici prodali gigantsku farmu i preselili se na manje imanje.

Popis želja

Dok se borila s rakom, Cathy je sastavila popis želja. “Na mom popisu pisalo je i da ću napraviti izložbu!” Izložbu je nazvala Still Life, Real Life i na njoj su bile izložene njezine slike mrtve prirode, ali i predmeti od keramike. Zvuči nevjerojatno, ali izložba se rasprodala!

“Jednostavno sam obožavala prije svega slikanje” kaže Cathy. To joj je podiglo samopouzdanje. “Ponovno sam počela crtati, svaku životinju koju smo ikad imali ili koju sam vidjela.”

Prijatelj joj je predložio da svoju umjetnost pretvori u čestitke. “Zbilja sam napravila čestitke i na njih dala otisnuti moja umanjena djela. Odnijela sam ih u jednu od lokalnih trgovina i oni su ih uspješno prodavali. Počeli su mi ih redovito naručivati, pa sam ih ponudila i drugoj trgovini. Potpuno sam se posvetila tome.”

Tijekom pandemije, Cathy je dobila dopis od tvrtke Best&Less. Njihov izvršni direktor kupio je jednu od Cathynih čestitki i želio pokrenuti liniju proizvoda koristeći njene ilustracije. Razvili su kolekciju dječje odjeće s njezinim kvočkama i australskim vombatima, a kasnije i s njezinim psom Hazelom. Kolekcija je prodana u tisućama primjeraka.

“Sada imam proizvode u 174 trgovine po Australiji i Novom Zelandu. Moja poruka svima glasi: slijedite svoju strast. Strast donosi uspjeh.” Na ovoj poveznici pročitajte i inspirativnu priču žene koja je pet puta pobijedila rak.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.