Prati nas

Zdravlje

Alergije

Zašto na nekim proizvodima piše da ‘mogu sadržavati tragove mlijeka’

Ne postoji savršeni lanac od polja i farmi do naših stolova. I zbog toga se proizvođači štite ovakvim upozorenjima, ali štite i naše zdravlje.

Objavljeno

|

Zašto se na prehrambenim proizvodima nalazi upozorenje na tragove mlijeka? Kako dolazi do unakrsne kontaminacije u proizvodnji hrane? Koje su mjere zaštite od alergena u prehrambenoj industriji?
ilustracija: S. Bura/dl

Ukratko, odgovor na naslovno pitanje je: zbog zaštite zdravlja osoba koje su su alergične na mlijeko. Ova oznaka nalazi se na mnogim prehrambenim proizvodima zbog složenog procesa proizvodnje.

U pogonima gdje se proizvodi hrana, čak i kada mlijeko nije njen sastojak, postoji mogućnost unakrsne kontaminacije. To se događa kada se isti strojevi i oprema koriste za obradu različitih proizvoda, uključujući one koji sadrže mlijeko. Iako se strojevi temeljito čiste između različitih serija, ne postoji apsolutna sigurnost da će se svi tragovi mlijeka u potpunosti ukloniti.

Primjerice, u tvornici čokolade u istim pogonima proizvodi se mliječna i gorka čokolada bez mlijeka. Bilo bi iluzorno očekivati da će se izdvojiti poseban pogon koji će proizvoditi samo gorku čokoladu bez mlijeka, budući da ne postoji tolika potražnja za tim pretpostavljenim brendom gorke čokolade, a koja bi pokrila optimalnu iskoristivost strojeva.

Oglas

S druge strane, mlijeko je jedan od osam najčešćih alergena, a čak i male količine mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije kod vrlo osjetljivih osoba. Oznake koje upozoravaju na prisutnost tragova mlijeka predstavljaju mjeru zaštite potrošača kroz donošenje informiranih odluka i skidaju odgovornost s proizvođača. Isto se primjenjuje i na jaja, ribu, školjke, orašaste plodovi, kikiriki, pšenicu i soju te neke druge alergene.

Dug je put do stola

Unakrsna kontaminacija može se dogoditi i izvan pogona na različitim razinama proizvodnog lanca. Sastojci dolaze s različitih farmi, prolaze kroz brojne proizvodne pogone, a tijekom tog puta mogućnosti za kontaminaciju su mnogobrojne. Proizvodne linije često obrađuju više vrsta proizvoda, što povećava izglede za prijenos alergena poput mlijeka.

Zato proizvođači slijede dobre proizvođačke prakse koje sadrže i propise o zaštiti od alergena. Ove mjere obuhvaćaju temeljito čišćenje opreme, rotiranje proizvodnih linija prema rasporedu za alergene i redovito testiranje serija proizvoda.

Ipak, unatoč ovim mjerama, potpuna eliminacija tragova alergena tehnički je gotovo nemoguća. Tvrtke primjenjuju stroge protokole kako bi razina alergena ostala ispod sigurnih granica, obično ispod 20 ppm (dijelova na milijun), a u nekim slučajevima i ispod 10 ili 5 ppm. Međutim, postizanje nulte razine (0 ppm) praktično je neizvedivo zbog ograničenja testova i složenosti proizvodnog procesa. I zbog toga na pakiranjima raznih proizvoda imamo ova upozorenja.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.