Kuhinja

Za prvi dan jeseni napravite bisque od muškatne tikve

Hranjiva, aromatična, gusta i glatka juha od tikve pravi je jesenski klasik. Donosimo recept s kondenziranim mlijeko, iako ga mnogi rado zamjenjuju s kiselim vrhnjem.

Objavljeno

|

Muškatna tikva jedna je od najpopularnijih sorti zimskih bundeva i bez greške se može smatrati vjesnicom jeseni. Za razliku od ljetnih tikvica, riječ je o tikvi koja, zbog svoje čvršće konzistencije i deblje kore, dobro podnosi skladištenje pa se lako može čuvati do proljeća. Iako će, zahvaljujući metaboličkim procesima koji se odvijaju u živom plodu biti sve slađa i slađa kako se primiče proljeće, što se mnogima neće svidjeti.

Sama je sorta, prema vrtlarskoj literaturi, kreirana četrdesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama i od tada je osvojila svijet svojom glatkom kremastom teksturom i orašastim okusom. Upravo se zbog toga na engleskom govornom području naziva butternut.

Jedan od najčešćih načina na koji se ova tikva priprema je bisque. Naime, ovaj pojam francuske kuhinje originalno označava glatku, kremastu i intenzivno začinjenu juhu koja se u svom klasičnom obliku priprema na temeljcu od rakova.

Međutim, pojam bisque često se koristi i za krem juhe koje ne sadrže morske plodove, a pripremaju se od prethodno kuhanih sastojaka koji se zatim pasiraju ili obrađuju u blenderu. Najčešće varijante uključuju bisque od bundeve, rajčice, gljiva i crvene paprike. U nastavku donosimo jedan od najpopularnijih recepata za bisque od muškatne tikve. Recept je dovoljan za šest porcija.

Sastojci

1 velika muškatna tikva ili 1 (oko 570 g) vrećica smrznute muškatne tikve
1/2 šalice mladog luka (vlasca), nasjeckanog
3 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca s malo soli
2 mrkve, oguljene i narezane
1 jabuka, nasjeckana
1 krumpir, oguljen i nasjeckan
1 veliki luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka (ili 1 žlica nasjeckanog češnjaka)
1 žličica suhog origana
1/2 žličice suhog ružmarina
140 g kondenziranog mlijeka s niskim udjelom masnoće

Priprema

Operite, ogulite, odstranite sjemenke i grubo nasjeckajte tikvu. Ako koristite smrznutu tikvu, preskočite ovaj korak. U lonac od tri litre stavite mladi luk, tikvu, temeljac, mrkvu, jabuku, krumpir, luk, češnjak, origano i ružmarin. Pokrijte i kuhajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša, oko 30 minuta.

Kad je povrće kuhano, usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Umiješajte evaporirano mlijeko. Možete ga dodati prema vlastitom nahođenju više ili manje od gramaže preporučene receptom, ovisno o gustoći samog bisquea. Poslužite toplo i uživajte!

foto: Leopictures/ Pixabay
Exit mobile version