Vijesti

Uvode li susjedi profesionalno majčinstvo? Predložene su naknade i mirovine

Obrazlažući razloge za ovakav zakon iz NES-a navode da statistički podaci govore o tome da se svake godine rađa sve manje djece i da je biološka supstanca stanovništva vrlo ugrožena.

Objavljeno

|

Klub zastupnika Narodnog europskog saveza (NES) Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH dostavio je Nacrt Zakona o pravima majki s četvero i više djece. Prema prijedlogu, majke koje rode četvero ili više djece imat će pravo na redovnu mjesečnu naknadu.

Zakonski prijedlog predviđa da bi nezaposlene majke četvero i više djece primale naknadu koja iznosi 50 posto prosječne plaće u FBiH, dok bi zaposlene majke primale 25 posto. Da je zakon na snazi, nezaposlene majke trenutno bi primale 354 eura mjesečne naknade, a zaposlene upola manje od toga – 177 eura.

Zakon također predviđa priznavanje mirovinskog staža. Nezaposlenim majkama za svaku godinu života djeteta računa se šest mjeseci staža, dok zaposlenim majkama staž raste za mjesec i 15 dana po djetetu. Uz to, majke s četvero i više djece imale bi pravo na mirovinu nakon ispunjavanja uvjeta godina života ili staža prema zakonu o mirovinskom osiguranju.

Cilj zakona je potaknuti rađanje i zaustaviti negativne demografske trendove. Predloženo je financiranje ovih mjera povećanjem trošarina na alkohol i duha te podizanjem poreza na luksuznu imovinu i neiskorišteno zemljište. Procjenjuje se da bi pravo koristilo 14.271 obitelji, a mjesečni trošak iznosio bi 5,11 milijuna eura.

Exit mobile version