Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Umirovljenicima stiže novi energetski dodatak, ovo su iznosi

Vlada je na redovnoj sjednici predstavila novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. Među njima je i novi takozvani energetski dodatak koji će uskoro biti isplaćen umirovljenicima.

Objavljeno

|

Kada stiže predizborni dodatak?
foto: Peggy_Marco/Pixabay

Vlada je predstavila novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena kojim se regulira državna subvencija za cijene energenata kako bi se održala “socijalna” cijena plina i struje. U sklopu paketa je i isplata popularnog energetskog dodatka – jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima, braniteljima iz Domovinskog rata te korisnicima prava u sustavu skrbi, a radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Riječ je o devetom jednokratnom novčanom primanju koje se isplaćuje umirovljenicima, podsjetio je ministar mirovinskog sustava Marin Piletić. S novim energetskim dodatkom obuhvatit će se 760.000 umirovljenika koji primaju mirovine do 840 eura za što će se izdvojiti oko 76,5 milijuna eura.

Pravo na energetski dodatak imaju umirovljenici obaveznog mirovinskog osiguranja i njima će energetski dodatak biti isplaćen već u listopadu. Umirovljenicima koji primaju i inozemnu mirovinu ili samo inozemnu mirovinu, dodatak će sjesti na račune najkasnije u prosincu.

Oglas

Što je s onima koji rade uz mirovinu?

I ovoga puta pravo na energetski dodatak imaju umirovljenici koji rade na pola radnog vremena, no zbroj plaće i mirovine ne smije im prijeći 840 eura. I ovoj skupini će dodatak biti isplaćen najkasnije u prosincu.

Koliko iznosi energetski dodatak?

Prema razredima primanja, umirovljenici koji imaju mirovinu do 350 eura, primit će 160 eura dodatka. Umirovljenici koji imaju ukupna mirovinska primanja od 350,01 do 500 eura, dobit će 120 eura. Oni čija se mirovina nalazi u razredu od 500,01 do 650 eura, imaju pravo na 80 eura jednokratnog dodatka. Najmanje će primiti oni koji imaju ukupno mirovinsko primanje između 650.01 i 840 eura. Njima će biti isplaćeno tek 60 eura dodatka.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da su mjeru podržali Hrvatska stranka umirovljenika, Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Koliko poskupljuju plin i struja?

“Kada je riječ o struji doći će do određenog povećanja cijena, kroz 6 mjeseci ukupno 10 posto. Povećanje će ići u dvije faze”, rekao je premijer. Za studeni će računi biti veći oko 6,5 posto, a ostatak povećanja će se realizirati početkom iduće godine. Plenković je objasnio da porast cijena ne znači da se struja ne nastavlja subvencionirati kućanstvima, javnom i neprofitnom sektoru te mikro i malim poduzetnicima, no poskupljenje opravdava “promijenjenim okolnostima”.

Govoreći o cijeni plina, rekao je da je vrijednost mjere 33,5 milijuna eura, a povećanje će kroz šest mjeseci biti 10 posto, uz zadržane subvencije.

izvor: Vlada RH
Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.