Prati nas

Povjerljivo

male mudrosti

Umirovljenica Mira (80): Jedna je stvar, osim zdravlja, čovjeku najvažnija u starosti

Mirovina ne mora značiti kraj aktivnog i ispunjenog života, dapače, to može biti novo poglavlje ispunjeno putovanjima, novim iskustvima i kvalitetnijim odnosima s obitelji i prijateljima. Tako razmišlja i naša čitateljica Mira (80), koja nam je poslala inspirativno pismo.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Izvrstan svjedok da godine u mirovini mogu biti uzbudljive upravo je 80-godišnja umirovljenica Mira, koja se nedavno vratila s putovanja koje joj napunilo srce i dušu. Iz njezina pisma ponavljamo lekciju koliko je važno povremeno promijeniti sredinu, upoznati neku novu kulturu i običaje, čuti neki drugi jezik, okusiti drugačiju hranu, promatrati ljude kako žive na drugi način, osjetiti duh novih krajeva i usvojiti nove perspektive.

“Nedavno sam u jednom predivnom europskom gradu proslavila svoj 80. rođendan. Putovanjem me iznenadila moja draga prijateljica koja mi je poklonila avionsku kartu i osmodnevni boravak. Na proslavu su mi došli i dvoje (od troje) moje djece te moja prva unuka. Taj doživljaj me doslovno pomladio”, povjerava nam gospođa Mira u pismu. Upravo su jačanje obiteljskih spona s voljenima i ta nova energija najveće dobro koji je donijela kući.

Važne odluke

Potom je ukazala na to da su joj mir i skladni odnosi ključni za suočavanje s godinama koje dolaze. Kako bi preduhitrila nepotrebne napetosti među djecom, donijela je neke važne životne odluke, a jedna od njih se odnosi na odlazak u dom za starije – jednom kad onemoća.

Oglas

“Svjesno i na vrijeme sam odlučila da svoju djecu ne želim opterećivati prepucavanjima tko je više brinuo o meni. Nažalost, svjedočila sam mnogim slučajevima gdje su se braća i sestre udaljila i ozbiljno sukobila zbog sličnih situacija. Moja želja je da, nakon mog odlaska, moja djeca ostanu u dobrim odnosima i zadrže harmoniju koja je važna za obitelj. Zato ću kad više ne budem mogla sama brinuti o sebi, otići u starački dom”, otkriva nam.

Njegujmo vrline

Jedna od ključnih spoznaja koje je gospođa Mira naučila kroz život jest da su obitelj i prijatelji u starosti vrjedniji od materijalnih stvari. “Dok sam bila na putovanju, moja dugogodišnja prijateljica, koja ima 85 godina, brinula se o mom stanu, obilazila ga i zalijevala cvijeće. Zar to nije lijepo, imati nekog takvog uz sebe? U životu je jako važno pomagati drugima, biti pozitivan, pošten i otvoren. To su osobine koje omogućuju prijateljstva koja traju cijeli život, a obitelj i prijateljstva su u starosti najveća vrijednost”, ističe gospođa Mira.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.