Prati nas

Mozaik

Kao anđeli

Umirovljenica (79) slomila je nogu, ovi su je dečki satima nosili na leđima niz planinu

Gotovo tri sata dva su je mladića nosila niz planinu, no pomoć su im pružili i brojni drugi prolaznici. Danas o svemu misli kao o sretnoj epizodi koja ju je povezala s dragim i nesebičnim ljudima.

Objavljeno

|

Nitko tko je prolazio nije imao lijekove protiv bolova, a noga ju je sve žešće boljela. No, dvojica mladića s vidikovca prišla su vidjeti što se događa. Kad su je vidjeli u agoniji, odlučili su ponijeti je u podnožje planine - na leđima.
foto: Ursula Bannister/ privatni album

Ursula Bannister (79) jednom godišnje penje se na vidikovac High Rock kod Ashforda u Washingtonu. Tamo je prije 23 godine prosula pepeo svoje majke. Sa sobom obično ponese cvijeće i povede pratnju; prijateljicu ili člana obitelji. Jer je staza duža od pet kilometara strma i zahtjevna.

Ove godine, 28. kolovoza, pošla je sama računajući da je iskusna planinarka i da se ništa loše neće dogoditi. Stigla je do staze oko 11 sati i popela se na vidikovac. Dok se vraćala nizbrdo, napravila je krivi korak i noga joj je zapela u rupi. Pala je licem prema tlu.

“Kad sam sjela, noga mi je bila okrenuta u krivom smjeru. Odmah sam znala da je slomljena”, rekla je. “Pokušala sam se podići pomoću štapa za planinarenje, ali nije uspjelo.” Zavapila je za pomoći i, srećom, čuo ju je neznanac koji je pozvao 911. Ali, rečeno im je da će morati čekati pet sati na ekipu za spašavanje.

Oglas

Nitko tko je prolazio nije imao lijekove protiv bolova, a noga ju je sve žešće boljela. No, dvojica mladića s vidikovca prišla su vidjeti što se događa. Kad su je vidjeli u agoniji, odlučili su ponijeti je u podnožje planine – na leđima.

“Znao sam da to moram učiniti”

Troy May (20), pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva stacioniran u bazi Joint Base Lewis-McChord, tog je dana bio na vidikovcu sa zaručnicom i prijateljem koji je posjetio iz Novog Meksika. “Znao sam da je mogu nositi. Nisam puno razmišljao, jednostavno sam znao da to trebam učiniti.”

Gotovo tri sata nosio ju je na leđima, a njegov prijatelj Layton Allen pomagao mu je. Drugi su također pomogli. Naime, May je dobio žuljeve pa mu je jedan prolaznik dao svoje tenisice. Na putu su sreli fizioterapeuta Tima Meyera koji je od drveta napravio udlagu za Ursulinu slomljenu nogu, dok joj je radna terapeutkinja Emily O’Brien pomogla smanjiti stres vježbama disanja. “Bila sam jednostavno preplavljena zahvalnošću, bili su potpuno nesebični i ljubazni”, rekla je Ursula.

Dok su se spuštali, ispričala im je sve o svom djetinjstvu u Njemačkoj i o tome kako se 1959. godine, kad je imala 14 godina, preselila u Sjedinjene Države. Tako je manje mislila na bol, a i spuštanje s planine brže im je prošlo.

Kad su stigli do parkirališta, Allen je odvezao Ursulu u dva sata udaljenu bolnicu. Ostali su uz nje sve dok nije došao njen sin. “Bili su poput anđela koji su se spustili s neba.” U bolnici je saznala da je slomila nogu na tri mjesta. “Sada sam ponosna vlasnica 11 vijaka i titanske ploče u nozi,” rekla je. Iako je lom noge bio bolan i neugodan, za nju je to bilo pozitivno iskustvo “Povezala sam se s tim divnim ljudima”, izjavila je za MSN.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.