Prati nas

Mozaik

Prijevremena mirovina

Sve smo prodali i preselili u jeftiniju državu. Super nam je!

Mnogi nam čitatelji svjedoče da su cijeli život ulagali u svoju kuću, ali im je nakon umirovljenja postala preveliki financijski uteg i ne mogu je održavati. Unatoč tome, ne mogu zamisliti da je prodaju i presele negdje gdje bi im moglo biti bolje i bezbrižnije. Pročitajte priče dvoje ljudi koji su to napravili i preselili čak u drugu državu.

Objavljeno

|

Koje su najpopularnije destinacije za umirovljenike iz Velike Britanije koji se sele zbog nižih troškova života? Koliko je troškovno isplativo preseliti se u Španjolsku ili neku drugu zemlju s povoljnijim nekretninama i životnim troškovima? Koje su najčešće prepreke i izazovi s kojima se suočavaju umirovljenici prilikom preseljenja u inozemstvo?
ilustracija: S. Bura/mj

Preseliti u neku od država u kojima su nekretnine i život jeftiniji značilo bi bolji standard, ali rijetki donesu takvu radikalnu odluku. Po tome su svakako poznati engleski umirovljenici.

“Prije deset godina sam se drugi put udala i s novim sam suprugom dobila dvoje djece. Vodili smo obiteljski posao i radila sam 50 do 60 sati tjedno, a djeca su patila jer su pet dana u tjednu ujutro bili prvi u vrtiću i školi, a poslijepodne ostali zadnji u produženom boravku. Vikendom su ih čuvali moji roditelji. Nakon lockdowna za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, odlučili smo kupiti vikendicu, no tek 2022. godine pronašli smo državu i kuću koju smo željeli”, otkrila je u Facebook grupi umirovljenika Engleskinja Deborah Harrison.

“Sada je rujan 2024. godine, a ja sam na pragu 50. rođendana. U prijevremenoj sam mirovini i s naših dvoje zajedničke djece živim u Španjolskoj. Djeca iz naših prijašnjih brakova su odrasla i imaju svoje stanove”, otkiva nadalje.

Oglas

“Moj suprug nije bio spreman povući se iz posla, kaže da bi mu bilo dosadno, pa stalno leti između Velike Britanije i Španjolske. Nije mi dosadno. Osim što sam maksimalno posvećena djeci, održavam veliki vrt, brinem o psiću starom sedam mjeseci, priključim se raznim online tečajevima i doslovno ne mogu shvatiti kako sam prije toliko radila i uopće i viđala djecu. Bilo bi zbilja šteta propustiti njihovo djetinjstvo”, stoji na kraju objave.

“Predivno nam je”

Željni ranijeg umirovljenja, koje su si mogli priuštiti samo ako presele i neku jeftiniju zemlju, na radikalnu promjenu života odlučili su se još dvoje Britanaca. Tako je umirovljenik Mark Shaw (58) sa svijetom podijelio koliko takve odluke nisu jednostavne, ali je nagrada za hrabrost nezamisliva.

“Nakon duge vojne karijere, napustio sam vojsku i neko vrijeme radio kao vozač teretnih vozila. Godinama sam radio po cijele dane i noći, uz konstantan osjećaj da želim nešto drugo, bolje i više. Naposljetku sam se odvažio. Moja supruga je pratila moj san, pa smo prodali kuću u Herefordu na zapadu Engleske, gdje smo živjeli 31 godinu. Za te novce kupili smo daleko povoljniju kuću s bazenom u Španjolskoj, i još nam je ostalo novaca”, otkriva.  

“Sva naša imovina bila je nagurana u jedan kombi, dok nas je naš sin s preostalim stvarima pratio u svom VW Golfu. Naša Zlatna retriverica Rosie sjedila je naprijed sa mnom. Trebalo nam je dva dana da prođemo cijelu Francusku i dovezemo se na jugoistok Španjolske, gdje nas je čekala naša nova kuća”, opisuje nadalje svoju životnu avanturu.

13 mjeseci uživancije

“Realnost nas je pogodila tek kad smo kod javnog bilježnika preuzeli ključeve, isplatili novac i stali pokraj bazena. Bilo je to lani u kolovozu. Samo smo se smijali se i pitali se: Što smo to napravili?!?”

“Sada moram reći i da smo imali malo sreće s papirologijom jer se mnogo toga u državi bilo pooštrilo nakon Brexita. Naime, naši očevi bili su Irci, jedan iz Corka, drugi iz Belfasta, pa smo zahvaljujući tome uspjeli dobiti irske putovnice, što nam je znatno olakšalo preseljenje u Španjolsku. Uz pomoć izvrsnog lokalnog odvjetnika, brzo smo riješili sve pravne formalnosti, uključujući boravište i vozačke dozvole”, ističe Shaw.

Ne krije da je promjena bila izazovna, kako za njihov brak, tako i za osobna previranja. “Proteklih 13 mjeseci ovdje bilo je ispunjeno usponima i padovima. U braku smo već 32 godine, a kao par smo prošli kroz neke poteškoće. Navikavanje na zajednički život 24/7 definitivno je bio izazov! Kao strastveni ‘uradi sam’ majstor, odmah sam krenuo s preuređenjem kuće. Nakon 12 mjeseci, sve je bilo gotovo. I onda je nastupila dosada!” ne krije ovaj 58-godišnjak.

“Nitko te ne pripremi na to da ćeš odjednom imati toliko slobodnog vremena. Možeš spavati koliko hoćeš, sjediti i ništa ne raditi, plivati u bazenu, sunčati se, ali dosada neminovno dolazi! Dakle, treba znati i stati. Polako se prilagođavamo novom načinu života i tek sada mogu reći da ga počinjemo voljeti! Dosada nas je natjerala da isprobamo nove stvari, pa smo se učlanili u lokalni planinarski klub. U toj grupi ima i stranaca poput nas, hodamo kilometrima i razgovaramo o svemu i svačemu, a na kraju stanemo u lokalni bar na zasluženo hladno pivo. Predivno nam je!” zaključuje.

Potom nastavlja: “Supruga ima 55 godina i registrirana je medicinska sestra. Njezina ljubav prema tom poslu je urođena pa se nekoliko puta godišnje vrati u Hereford i kratko radi preko agencije kako bi mogla zadržati licencu. To je nužno jer se novac od prodaje naše kuće brzo smanjuje, ali smo to uzeli u obzir tijekom dugih sati planiranja preseljenja. Novac koji ona zarađuje nadopunjuje prijevremene mirovine koju smo već počeli koristiti.”

Potom je otkrio i zašto je sve ovo odlučio podijeliti javno. “Nakon što sam u 54. godini dobio rak, život mi je proletio pred očima. Shvatio sam da neću ovdje biti zauvijek. Godinama sam imao taj osjećaj u trbuhu da želim nešto drugačije od života, i tada sam naposljetku to ostvario. Dakle, ako razmišljate o ranom umirovljenju i možete to financijski izvesti, učinite to! Promjena života je zabavna, nosi dakako neke izazove, ali ako se odvažite, garantiram vam da ćete se pitati zašto to niste učinili još ranije”, poruka je ovog hrabrog umirovljenika.

Biste li mogli preseliti u neku drugu, sigurnu državu, kad bi imali riješeno stambeno pitanje i zdravstvenu skrb? Napišite nam svoje mišljenje o tome.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.