Zdravlje

Treba li bolne zglobove grijati ili hladiti?

Artritis uzrokuje bolove u zglobovima, ukočenost i upalu. Kada vas uhvati faza pojačane boli, vjerojatno prvo posežete za oblozima. No, što je bolje za artritis – toplina ili hladnoća?

Objavljeno

|

Obje opcije su korisne, ako znamo što želimo postići, upozoravaju stručnjaci. Terapija toplinom pomaže opuštanju ukočenih zglobova, dok hlađenje smanjuje bol. Mnogi pronalaze olakšanje kombiniranjem obje metode, naizmjenično koristeći tople i hladne obloge ili kupke.

Je li toplina dobra za bolove uzrokovane artritisom?

Da! Kako biste sigurno primijenili toplinu, liječnici preporučuju toplu kupku ili hidromasažnu kadu u trajanju od dvadesetak minuta. Također, možete se tuširati toplom vodom, a nakon toga se toplo odjenuti kako biste produžili učinak grijanja. Na tržištu postoje jednokratni grijači jastučići, ali i električna grijala konstruirana za posebne dijelove tijela.

Možete i ugrijati mokru krpu u mikrovalnoj pećnici na oko 20 sekundi, a potom je zamotati u suhi ručnik i nanijeti na bolno područje. Oprez! Uvijek provjerite da vlažna krpa nije previše ugrijana.

Kod bolnih zglobova i artritisa, grijanje opušta mišiće, smanjuje grčeve, opušta zglobove, posljedično smanjuje ukočenost mišića i zglobova, povećava fleksibilnost i pojačava cirkulaciju. Zbog pojačane cirkulacije, krv u grijana mjesta obilnije i brže donosi lijek protiv bolova i upale, ako ste ga uzeli.

No previsoka toplina može uzrokovati opekline pa se preporuča da temperatura ne prelazi 38 Celzijevih stupnjeva. Osim toga, ako postoji ozljeda ili upala, primjena topline i povećani protok krvi mogu dovesti do povećanja otekline.

Je li hlađenje dobro za bolne zglobove?

Još jednom, da! Najlakši način primjene terapije hlađenjem je korištenje hladnog obloga. Primjenjujte ga na bolnom području 20 minuta. U ljekarnama su dostupni gelom ispunjeni hladni oblozi u raznim veličinama i oblicima. Dobro je imati nekoliko takvih obloga u zamrzivaču, ali i vrećica zamrznutog graška također može poslužiti.

Hlađenje sužava krvne žile pa posljedično smanjuje upalu i oteklinu te pomaže kontrolirati bol. No posebno je važno zamotati hladne ili smrznute predmete u ručnik prije nanošenja na kožu kako bi se izbjegle ozebline ili oštećenje kože.

Toplo ili hladno?

Kada je u pitanju artritis, možete isprobati oboje i koristiti ono što vam najbolje odgovara. Možete se odlučiti za toplinsku terapiju ujutro kako biste povećali pokretljivost, a zatim koristiti hladne obloge kasnije tijekom dana kako biste smanjili bol i eventualne otekline.

Za akutne ozljede, poput istegnuća mišića ili tetiva, uobičajena preporuka je da počnete s primjenom leda kako biste smanjili upalu i ublažili bol. Nakon što upala splasne, toplina se može koristiti za ublažavanje ukočenosti.

Kod kroničnih bolova, poput osteoartritisa, toplina obično najbolje djeluje, no neki ljudi također nalaze olakšanje u hlađenju za ublažavanje boli. Toplina ili hladnoća – izbor je na vama. Ovisno o simptomima koje osjećate, jedna metoda može bolje djelovati od druge, a možda ćete otkriti da kombinacija obiju terapija najbolje ublažava vaše simptome.

Ako i dalje niste sigurni što je najbolje za vas posavjetujete sa svojim liječnikom kako biste dobili preporuke o tome kako najbolje kontrolirati bol i nelagodu.

Exit mobile version