Vijesti

Tko vam je kriv što ste ostali? Povratnici neće plaćati porez čak pet godina

Dio javnost s pravom pita: Diskriminira li ova mjera one radnike koji su ostali u Hrvatskoj i proteklih godina, jedva preživljavajući inflaciju, punili državni i lokalne proračune? Umjesto njih, nagrađeni su oni koji su napustili brod koji tone, kažu.

Objavljeno

|

Ministar financija Marko Primorac predstavio je novi krug porezne reforme kojoj su udarne točke promjene u oporezivanju nekretnina, najma i porez na dohodak. Najintrigantnija novost je da povratnici neće plaćati porez na dohodak i to čak pet godina. Uvjet za ovu poreznu olakšicu je da su u inozemstvu proveli minimalno dvije godine i to bez prekida.

“Što se tiče moralnog aspekta, naravno da nije cilj penalizirati one koji su ostali u Hrvatskoj”, odgovara Primorac na kritike koje stižu na račun ove, po mnogima, diskriminatorne mjere. “Cilj je uhvatiti se u koštac s problemom koji imamo. To je ozbiljan problem, makroekonomski. Moramo se boriti za radnu snagu s drugim zemljama EU”, objasnio je.

Dapače, ministar misli da baš tako možemo konkurirati drugim zemljama i da sve zemlje u susjedstvu nešto poduzimaju u tom smjeru. Rekao je i kako nije ideja da “maze oni koji su otišli” i da se njih stavlja u prednost nad drugima, nego da se aktivnim politikama odgovori na izazove. 

Ove porezne izmjene trebale bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine. Podsjetimo, u paketu se uvodi porez na nekretnine koji se odnosi na stambene objekte, dok su poljoprivredne i proizvodne nekretnine izuzete. Porez se neće plaćati za nekretnine u dugoročnom najmu ili one koje nisu funkcionalne zbog oštećenja.

Uz sve navedeno, poslodavci će izgubiti oslobođenje od plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno za zapošljavanje mladih, no ni mladi neće plaćati porez na dohodak već će kao i do sada imati pravo povrata.

Exit mobile version