Prati nas

Mozaik

Nova moda

Sve više žena spremno je razvesti se nakon pedesete, ovo su razlozi

Iskustvo i mudrost koje su stekle omogućuju im da jasno sagledaju svoje potrebe i odluče hoće li nastaviti zajednički život ili krenuti novim putem. Ova životna faza često vodi do ključnih pitanja o ljubavi, povezanosti i ispunjenju.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Čini se da je pedeseti rođendan svojevrsna prekretnica. Žene su dovoljno mlade za novi početak, a opet dovoljno iskusne da znaju gdje su ranije pogriješile. Je li to razlog zašto se sve češće i lakše odlučuju za razvod u toj dobi?

Prije svega, živimo dulje. Neki će reći da je život postao predug za jednu ljubav. Žene se pitaju je li brak koji trenutno žive dovoljan razlog za suživot sa suprugom idućih tridesetak godina. Svojevrsno je to razmatranje odnosa cijene braka i vrijednosti koju dobivaju za nju.

Naime, kako to objašnjava psihoterapeutkinja Ellen Bachmeyer, kada žena pronađe dovoljno emocionalnog prostora za preispitivanje vlastitog života, počinje postavljati ozbiljna pitanja o tome što joj je zaista važno. Razni životni događaji mogu potaknuti pitanja o tome treba li ostati ili otići. Možda su djeca napustila dom ili je došlo do preljuba? No četiri su glavna razloga koji vode do točke iz koje više nema povratka.

Oglas

Nedostatak emocionalne povezanosti

Kritičan razlog zašto žene žele izaći iz braka je taj što više ne osjećaju emocionalnu povezanost sa svojim suprugom. Možda im je život postao rutina, uključujući i međusobnu komunikaciju. Ustaju, idu na posao, vraćaju se kući i sve to ponavljaju iz dana u dan.

Djeca su odrasla i vikendi više nisu posvećeni obiteljskim izletima i aktivnostima oko njih. Umjesto da se sada okrenu jedno prema drugome, supružnici se okreću u suprotnim smjerovima. Ovakva situacije je stvarna prijetnja braku.

Loša komunikacija

Komunikacija je ključ za osjećaj povezanosti s partnerom. Kroz svoje dugogodišnje istraživanje, bračni stručnjaci John i Julie Gottman otkrili su da uspjeh u braku ne leži u zajedničkim interesima, već u načinu na koji međusobno partneri komuniciraju. Na primjer, ako jedno igra golf, a drugo je početnik u toj igri, kritika će uvijek odbiti početnika. Takve stvari uvijek stvaraju razdor.

Udaljavanje

S vremenom, kako se udaljavaju, parovi zatvaraju i svoja srca. Većina razgovora svodi se na izvještavanje, a o osjećajima se ne komunicira na autentičan način. Govorenje o osjećajima čini nas ranjivima, ali nema alternative.

Mnogi supružnici šute, žestoko se svađaju ili si međusobno prigovaraju. To vodi prema dodatnom udaljavanju. Ključna stvar je način na koji se osjećaji izražavaju. Uz pitanje koliko smo saslušani valja se zapitati i koliko smo spremni čuti. Isključujemo li se međusobno? Umjesto da slušamo, razmišljamo li što ćemo odgovoriti i prije nego što je partner izrekao svoje misli?

Veza koja više ne zadovoljava potrebe

Svaka veza mora zadovoljiti potrebe ljudi koji su u njoj. Za našu sreću ne može biti odgovorna druga osoba. Razvod je životna tranzicija koja uključuje rizik i zato moramo znati tko smo, što želimo, koje su naše potrebe i, ne tako nevažno, možemo li zadovoljiti potrebe partnera. Na ova si pitanja moramo odgovoriti, bez obzira ostajemo li ili odlazimo.

A vi? Imate li iskustvo razvoda ili razmišljate o njemu? Povjerite nam svoja iskustva i razmišljanja o ovoj temi.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.