Prati nas

Zdravlje

nova ravnoteža

‘Sva sam u jednoj vodi’ Promjene koje žene trpe u menopauzi

Često nam se u povjerljivim pismima povjeravate kako ste u perimenopauzi postale razdražljive i depresivne, dok vam se kilogrami nakupljaju, a valunzi vas neprestano izluđuju. Pročitajte s kakvim se sve izazovima suočavaju žene i otkrijte korisne stručne savjete koji vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Objavljeno

|

Koji su najčešći simptomi menopauze i kako ih ublažiti kako se nositi s navalama vrućine u menopauzi kako menopauza utječe na kožu i postoje li načini da se smanji suhoća i iritacija.
ilustracija: S. Bura/mj

Menopauza donosi brojne fizičke i emocionalne promjene koje mnogim ženama značajno otežavaju svakodnevni život. “Primijetila sam da mi se koža jako promijenila. Postala je suha, a na pojedinim mjestima visi. Koliko god mlijeka ili maslaca za tijelo nanesem, ne pomaže. Nakon depilacije me koža doslovno peče, što ranije nije bio slučaj”, napisala nam je u povjerljivom pismu čitateljica Vesna.

Potom nastavlja: “I inače sam se promijenila. Uvijek sam bila hitra, okretna, puna energije. Sada sam daleko usporenija i mnogo toga što mogu napraviti danas, ostavim za sutra.”

Šest godina bez predaha

“Poštovani, ime mi je Sandra, imam 48 godina. Još prije šest godina otkriven mi je i operiran rak jajnika, maternice i veliki dio crijeva. Dvije godine sam imala i stomu (što je neopisivo teško iskustvo), a valunzi su mi krenuli jako brzo nakon operacije, što ne čudi jer sam već s 42 godine preko noći ostala bez reproduktivnih organa. Godinama se tako već borim s navalama vrućine i čini mi se da su sve jačeg intenziteta, umjesto da slabe. U sekundi sam sva u jednoj vodi, a najgore od svega mi je što se ne mogu riješiti neugodnog mirisa ispod pazuha, koji mi stvara ne samo fizički, već i psihički problem. Osjećam se grozno”, iskreno nam se povjerila Sandra.

Oglas

“Iz kože bih iskočila”

Gospođa Dubravka piše nam da je uslijed navale vrućine nitko ne smije ništa pitati. “Osjećam se kao da ću iz kože iskočiti, pa odgovaram nervozno i povišenim tonom. Najviše je tu stradao moj suprug, koji me se već izdaleka boji. Nerijetko mi kaže da se sa mnom više ne može živjeti i da se malo skuliram. Tada se osjećam još jadnije i nerijetko plačem, a začarani krug mog nezadovoljstva se samo povećava.”

O psihičkim problemima u menopauzi svjedoči nam i naša sugovornica Jasna, koja kaže da teško podnosi novonastale promjene na tijelu i duši. “Kao da ubrzano starim, vidim bore, vidim spuštene kapke i podbradak. Ne smijem ništa pojesti, a da me se ne prima, što mi teško pada jer još uvijek kuham za našu četveročlanu obitelj te pečem kolače. Navečer se već u devet osjećam kao isprebijena. Kad god išla spavati, budim se u tri i izlazim na balkon kako bi smirila valung. Ne mogu brzo zaspati i na poslu sam kao zombi. Ne znam što ću i kako ću ako ovo ludilo uskoro ne prestane”, rekla je.

Pročitajte najčešće savjete koje ističu ginekolozi, endokrinolozi i liječnici opće prakse, ali i nutricionisti i osobni treneri:

Pomoć kod valunga

U prostorijama u kojima boravite koristite ventilatore ili klima uređaje kako biste se rashladili. Nosite laganu, prozračnu odjeću i izbjegavajte sintetičke materijale koji mogu povećati osjećaj vrućine. Pijte puno vode kako bi tijelo održali hidriranim. Izbjegavajte alkohol, konzumirajte što je moguće manje kofeina i začinjene hrane, jer mogu pogoršati simptome.

Neke žene svjedoče da im pomažu biljni čajevi (kamilica, matičnjak, valerijana, menta, sladić, đumbir), kao i dodaci prehrani koji sadrže crvenu djetelinu i sojin izoflavon. No, oko dodataka se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Savjeti za razdražljive

Redovito vježbanje može vam pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Razmislite o jogi, pilatesu ili brzim šetnjama.

Prakticiranje tehnika opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili vođenja dnevnika može vam pomoći da bolje upravljate emocionalnim promjenama. Ako se osjećate preopterećeni ili ako imate problema s razdražljivošću, razgovarajte sa stručnom osobom. Psihoterapija može biti korisna u prilagodbi na promjene u menopauzi.

Općeniti savjeti

Jedite hranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima. Dodaci poput kalcija i vitamina D mogu biti korisni za zdravlje kostiju. Ako imate problema sa snom, pokušajte s redovitim rasporedom spavanja, izbjegavanjem ekrana prije odlaska na spavanje i stvaranjem opuštajuće atmosfere. Redovite medicinske pretrage i razgovori s liječnikom mogu vam pomoći da pratite svoje zdravlje i započnete tretmane prilagođene vašim potrebama.

Menopauza je prirodan dio života i mnoge žene prolaze kroz slične simptome. Važno je potražiti podršku i informacije kako biste pronašli ono što vam najbolje odgovara. Podijelite s nama što vam pomaže, a što odmaže u menopauzi.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.