Vijesti

Skoro 19.000 umirovljenika zakinuto je na usklađivanju mirovina

Za razliku od mirovina iz prvog stupa koje se usklađuju prema promjenama i plaća i cijena svakih šest mjeseci, mirovine iz drugog stupa usklađuju se samo prema promjenama cijena.

Objavljeno

|

Iako se u javnosti priča kako su umirovljenicima posljednjim usklađivanjem mirovine porasle za 7,46 posto, to i nije skroz točan podatak. Naime, od 2019. godine uvedena je mogućnost da svi novoumirovljeni biraju hoće li primati mirovinu samo iz prvog ili iz oba stupa te se čak 80 posto svih novoumirovljenih odlučilo za prvu opciju, odnosno prvi stup. Njima je mirovina doista i rasla za taj postotak, piše Glas umirovljenika.

No, oni koji su se odlučili na dvostupnu mirovinu, a takvih je danas 18.700 umirovljenika, nisu jednako profitirali. Naime, za razliku od mirovina iz prvog stupa koje se usklađuju prema promjenama i plaća i cijena svakih šest mjeseci, mirovine iz drugog stupa usklađuju se samo prema promjenama cijena. Pa su tako sredstva iz drugog stupa tim umirovljenicima porasla samo 0,6 posto, jer je tolika službena inflacija koju je izračunao DZS.

Mirovine iz drugog stupa isplaćuje državno Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HRMOD) te privatno Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo. Prosječna mirovina iz drugog stupa u HRMOD-u iznosi 109 eura, a u Raiffeisenu 101 euro, što znači da 0,6 posto povećanja znači tek šezdesetak centi. Za usporedbu, da je usklađivanje 7,46 posto, povećanje bi iznosilo između 7,5 i 8 eura.

Za dvostupačnu mirovinu odlučuju se uglavnom umirovljenici koji su radili dugo i imali iznadprosječne plaće, pa je tako zanimljiv podatak da osnovni dio mirovine, odnosno onaj dio koji im se isplaćuje iz prvog stupa iznosi prosječno 720 eura. Pa kad im se pridodaju sredstva iz drugog stupa prosječne mirovine im idu i do 829 eura. No, ima i onih umirovljenika kojima bi bilo isplativije da su odabrali mirovinu samo iz prvog stupa, ali su se odlučili za dvostupnu mirovinu jer mogu odmah po umirovljenju dobiti 20 posto ušteđenih sredstava iz drugog stupa u gotovini.

Podsjećamo, taj mamac je do početka ove godine iznosio 15 posto, da bi od 1. siječnja bio povećan zajedno s dodatkom na osnovnu mirovinu iz prvog stupa, koji je sa 20,25 posto povećan na 27 posto za mirovinski staž ostvaren od 1. siječnja 2002. godine za one koji su se odlučili za mirovinu iz oba stupa. Cilj Vlade je jasan, održavanje na životu drugog stupa i povećanje broja onih koji se odlučuju za mirovinu iz oba stupa jer su ih brojke počele demantirati. SUH već godinama traži da se drugi stup pretvori u dobrovoljni, zbog ogromne štete koju je nanio javnim financijama. (Igor Knežević, Glas umirovljenika)

Exit mobile version