Prati nas

Vrt

Sjemenarstvo

Savjeti za odabir, prikupljanje i čuvanje vlastitog sjemena paprike

Selekcioniranje biljaka kroz prikupljanje vlastitog sjemena može biti zabavan proces. Za uspjeh je nužno slijediti nekoliko osnovnih pravila.

Objavljeno

|

Saznajte najbolje tehnike pinciranja i orezivanja paprika za optimalan rast i plodnost. Stručni savjeti za uzgoj različitih sorti paprika kod kuće.
ilustracija: S. Bura/mj

Vrtlari koji sami uzgajaju presadnice paprike sve češće sami pripremaju vlastito sjeme. Ukratko, ujesen odabiru najbolje biljke čije će sjeme sačuvati za iduću godinu. Selekcijski je to proces koji kroz niz godina može rezultirati sjajnom genetikom pa čak i vlastitom “sortom”, u slučaju da dođe do spontane mutacije ili polinacije između različitih sorti.

Prije upuštanja u ovu pustolovinu, važno je znati neke zakonitosti hibridnih sorti. Ako ste proljetos kupili sjeme na čijem pakiranju stoji oznaka “F1”, znači da se radi o prvoj hibridnoj generaciji. Posijete li sjeme nastalo iz F1 generacije, svojstva se neće identično preslikavati u iduće generacije, već će doći do “rasipavanja” genetike. To znači da će neke biljke po određenim svojstvima biti gore, no neke bi mogle biti čak i bolje.

Kada trebate sakupiti sjeme paprika?

Sjemenke treba izdvojiti s najboljih, najzdravijih i najrodnijih biljki kada su plodovi zreli. Nezreli plodovi neće dati klijavo sjeme. Ipak, izbjegavajte prezrele, meke, bolesne ili pljesnive plodove. Sjeme se može izvaditi iz svježih paprika, ali i onih koje su sušene bez umjetnog zagrijavanja.

Oglas

Prerežite papriku i nježno protresite ili prstima “istrljajte” sjemenke iz središta ploda. Sjemenke istresite na finu mrežicu ili sito, a možete koristiti i papirnati ručnik.

Kako osušiti sjeme paprike?

Sjeme izvađeno iz prirodno osušenih plodova, uglavnom, nije potrebno dodatno sušiti, osim ako nije vlažno “pod prstima”.

Kod sjemenki iz svježih paprika valja paziti da je sjeme čisto, bez “mesa”. Neki vrtlari potope sjemenke u hladnu vodu i miješaju kako bi komadići “mesa”, zajedno s nezrelim sjemenkama, isplivali na površinu. Drugi pak u situ ispiru sjemenke pod mlazom hladne vode.

Nakon ispiranja, sjeme treba ostaviti da se suši na papirnatom ručniku ili mrežici na hladnom mjestu, sve dok ne bude dovoljno suho da puca pod pritiskom nokta.

Čuvanje sjemena paprike

Kada se sjemenke osuše, mogu se čuvati u staklenim posudama, papirnatim vrećicama ili bilo kojem spremniku otpornom na vlagu. Uvijek napišite datum i sortu na pakiranju. Posude čuvajte na hladnom, tamnom i suhom mjestu kako bi sjeme sačuvalo klijavost.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.