Prati nas

Vijesti

Standard

Puna usta mirovina: Žestoka rasprava o siromaštvu umirovljenika u Saboru

Siromaštvo umirovljenika bilo je predmetom žustre rasprave u Sabornici. Naime, Sabor je nastavio zasjedanje raspravom o SDP-ovim prijedlogom izmjena zakona o mirovinskom osiguranju. SDP-tako predlaže formulu usklađivanja koja će zaustaviti pad mirovina u odnosu na plaću, ali vladajući HDZ misli da postoje i drugi načini.

Objavljeno

|

Prag siromaštva
Gospodin Filip (81) snalazi se kako može (foto: Vlatka Koren)

SDP-ova zastupnica Sanja Radolović, tijekom rasprave o SDP-ovu zakonskom prijedlogu, kazala je da proračun može podnijeti da se mirovine u ovom trenutku povećaju za deset posto te da pet posto rastu svake iduće godine. “Prostora ima i da bi se u stopostotnom iznosu uvažavao povoljniji faktor između rasta bruto plaća i cijena. Ne možete nas uvjeriti u suprotno”, kazala je vladajućima.

Podsjetimo, slično već duže vrijeme traži Sindikat umirovljenika Hrvatske, a isto predlažu i neke umirovljeničke stranke.

HDZ-ova Majda Burić pak misli da problem mirovina nije moguće rješavati tek promjenom načina usklađivanja, a da je SDP “ofrlje i populistički sklepao” svoj prijedlog. “Problem mirovina nije moguće sustavno rješavati promjenom načina usklađivanja mirovina, što direktno implicira SDP-ov prijedlog zakona. Nužno je kontinuirano ukazivati na dulji ostanak u svijetu rada te na povećanje plaća”, izjavila je.

Oglas

HDZ-ova uzdanica nije propustila ponoviti kako je SDP-ova vlada Zorana Milanovića rušila umirovljenički standard, dok će u mandatu Andreja Plenkovića mirovina porasti najmanje 30 posto te da će iznositi više od 750 eura.

Jedina parlamentarna umirovljenička stranka Hrvatska stranka umirovljenika, očekivano, i dalje stoji na braniku Plenkovićeve vlade. Njen predsjednik Veselko Gabričević najavljuje da će HDZ izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju uvesti novu formula o usklađivanju mirovina u odnosu 85:15 umjesto dosadašnje 70:30 u korist povoljnijeg parametra. Gabričević je najavio i takozvanu 13. mirovinu koja će se određivati množenjem faktora s godinama staža. To će, smatra, da će stimulirati dulji ostanak u svijetu rada.

Damir Bakić (Klub Možemo!) rekao je da danas ima 1,22 milijuna umirovljenika s prosječnom mirovinom od 555 eura pri čemu je tek 52 posto potrebnog novca za isplatu mirovina osigurano uplaćenim doprinosima. Ocijenio je i da bi, kad bi se u zadnja četiri polugodišta primjenjivao predloženi SDP-ov model, sve mirovine danas bile veće za 6,65 posto. “No za to bi nam na godišnjoj razini trebalo 545 milijuna eura više, što u proračunu nemamo”, zaključio je Bakić.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.