Rajčice su zrele, slatke i vrtlari su u potrazi za prokušanim receptima za umake i salse. I baš zato, donosimo vam recept koji je koristila najpoznatija promotorica francuske kuhinje Julia Child (1912.-2004.), a zabilježila ga je i u svojoj kultno kuharici Mastering the Art of French Cooking (eng. Savladavanje umijeća francuske kuhinje).
Riječ je o aromatičnom i bogatom umaku od rajčice s lukom, češnjakom i bosiljkom, obogaćenom mirisnim notama narančine kore i sjemenki korijandera. Pripremite ga kada je vrt pun sočnih crvenih plodova, zamrznite ga u plastičnim vrećicama i koristite dok ga ne ponestane. Ovaj recept kombinacija je dvije stvari koje je Julia Child obožavala; dobre kulinarske tehnike i svježih provansalskih okusa.
Sastojci
¼ šalice maslinovog ulja
⅔ šalice sitno nasjeckanog žutog luka (kapule)
sol i crni papar
4 žličice običnog bijelog pšeničnog brašna
2,5 do 3 kg zrelih rajčica, narezanih na četvrtine
⅛ žličice šećera, može i više prema ukusu
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta kroz prešu
8 grančica peršina
1 lovorov list
4 grančice timijana
¼ žličice sjemenki komorača
½ žličice sušenog bosiljka, origana, mažurana ili čubra
veliki prstohvat šafrana
12 sjemenki korijandera, lagano zdrobljenih
3 cm dugačak komad suhe narančine kore
Priprema
Protisnite rajčicu kroz stroj za mljevenje mesa na “krupnu šajbu” kako biste dobili grubi pire. U gazu zavežite peršin, lovor i timijan kako biste ih kasnije lako odstranili iz mase.
U debelom, po mogućnosti gusenom, loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, pospite ga solju i dinstajte desetak minuta dok ne omekša, ali ne smije posmeđiti. Posipajte brašnom i držite na vatri još tri minute, povremeno miješajući. Ne dopustite da brašno potamni.
Dodajte rajčice, šećer, češnjak, začinsko bilje u gazi, komorač, bosiljak, šafran, korijander, narančinu koru i žličicu soli na dinstani luk s brašnom. Pokrijte i kuhajte polako desetak minuta kako bi rajčice pustile što više soka. Zatim otkrijte i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, dok ne postane gusto. Umak je gotov kada ima potpuno kuhan okus i dovoljno je gust da se može oblikovati na žlici.
Izvadite gazu sa začinskim biljem i kušajte. Začinite solju, paprom, šećerom i kuhajte još dvije minute. Umak se može odmah koristiti, možete ga nekoliko dana čuvati u hladnjaku ili zamrznuti u porcijama. Ovaj recept dovoljan je za otprilike litru slasnog umaka.