Prati nas

Vijesti

Zaštita potrošača

Pronađen crv u staklenci feferona, upozorava udruga za zaštitu potrošača

Europski centar izvrsnosti potrošača – ECIP, putem svoje Facebook stranice ‘Halo inspektore’, objavio je fotografiju staklenke kiselih feferona u kojima je vidljiva krupna ličinka insekta.

Objavljeno

|

Kako prijaviti slučaj pronalaska crva u proizvodu kupljenom u NTL-u? Jesu li HACCP standardi prekršeni u proizvodnji feferona s crvom? Koje su zakonske posljedice za NTL i proizvođača zbog prodaje proizvoda s crvom?
Crv u feferonima (foto: Halo inspektore)

“U NTL-ovoj trgovini u Trnovcu Bartolovečkom u staklenci s blagim feferonima lijepo se vidi veliki, debeli, bijeli crv! Savjestan kupac obavijestio je trgovce u trgovini te upozorenje objavio i na Facebooku NTL-a. Poruka je viđena, ali se nitko nije udostojio ispričati zbog propusta, niti ga komentirati”, objavila je ova organizacija za zaštitu potrošača.

Prema objavi, kupac je nakon nekoliko dana uočio istu staklenku na polici tog dućana, zbog čega je pisao i upravi trgovačkog lanca, no nije dobio odgovor. “Zar stvarno nikome nije stalo da to ukloni iz trgovine? Kako je crv mogao o(p)stati u toj staklenci, a da ga nitko u proizvodnji nije primijetio?” pita kupac koji dio odgovornosti vidi i u makedonskom proizvođaču.

Dakako, ako na ovo primjenimo logiku o crvljivim jabukama koje se uvijek traže na tržnicama, mogli bismo zaključiti da se radi o zdravom proizvodu koji nije tretiran pesticidima. No brojni potrošači zgroženi su objavljenom fotografijom.

Oglas

“Crvi mogu biti posljedica nametnika na polju koji, oštećujući povrće, ostavljaju svoja jajašca. Jasno je da proizvodni proces nije pod kontrolom i da su higijenski uvjeti za proizvodnju neprihvatljivi. Prije svega, potreban je probir sirovina prije ulaska u skladište i proizvodni proces, što je ovdje očito izostalo. Baš kao i agrotehničke mjere na polju, koje bi, ovisno o vremenskim uvjetima, morale biti sukladne dobroj proizvođačkoj praksi. Sve ukazuje na aljkavost i neznanje, po principu ‘lako ćemo, ide u izvoz…’ i to od samog početka. Također, jasno je da se nitko u lancu, a posebno zadnja kontrola proizvoda, ne pridržava osnova HACCP-a”, tvrdi mr. sc. Marijan Katalenić, poznati stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane.

“Iako su kontrole uobičajene od polja do stola, u ovom slučaju očito zakazuje završna kontrola u prodajnom lancu, u ovom slučaju NTL-u, osobito ako nekoj drugoj firmi daš da proizvede i prodaje tvoju robnu marku. Napominjem da se često kontrola u ovlaštenoj instituciji smatra troškom, pa eto ti ga na”, kaže Katalenić za ECIP.

“Individualna borba potrošača nije cilj sigurne hrane na tržištu, ali je poželjna javna objava svega, a ne šutnja i bacanje hrane. Na hrvatskom tržištu treba uvesti registar tvrtki koje proizvode ili prodaju hranu, ali ih nije briga za poštivanje higijenskih mjera u proizvodnji i prodaji. Sve to uz javno objavljivanje i kritiku, bez milosti”, zaključuje stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane. Proizvođač i trgovac još se nisu očitovali, objavio je ECIP.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.